Trajat će do 9. maja
13

Dani Kantona Sarajevo počinju 2. maja i donose mnoštvo sadržaja: Predstave, koncerti, izložbe...

N. O.
Manifestacija Dani Kantona Sarajevo 2024. održat će se od 2. do 9. maja, a publika će biti u prilici da prati mnoštvo zanimljivih sadržaja za građane, od rock koncerata, predstava za djecu, promocija knjiga i izložbi na različitim lokacijama širom Kantona Sarajevo.

JU Bosanski kulturni centar KS, u okviru ove Manifestacija koja se dešava pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, najavljuje nekoliko zanimljivih događaja. Ulaz na sve programe je besplatan.

Prvog dana Manifestacije, 2. maja, u 19 sati, u Galeriji JU BKC KS, planirano je filmsko veče u okviru koje će biti prikazan dokumentarni film "Planet Sarajevo, autora Šahina Šišića.

Nagrađivani bosanskohercegovački režiser Šahin Šišić tokom prvih godina opsade Sarajeva, snimio je možda i najupečatljivije djelo svoje karijere – kratki dokumentarac Planeta Sarajevo, koji na jedinstven način govori o užasima opsade Sarajeva početkom devedesetih. Film je prikazan na filmskim festivalima diljem svijeta, a danas se smatra remek-djelom kinematografije.

Snimljen 1993. godine, 16 mm ručnom kamerom u stilu cinéma vérité, Šišićev dokumentarac – nenadmašnom vizualnom estetikom, bez naracije i intervjua – prikazuje svakodnevnu borbu Sarajlija u katastrofalnom vihoru jugoslavenskih ratova. Planet Sarajevo, koji predstavlja višeslojni i višeznačni prikaz moguće sudbine čovječanstva i ratne sudbine čovjeka u opsjednutom Sarajevu, mnogi smatraju ponajboljim dokumentarcem snimljenim u ratnom periodu u BiH.

Šahin Šišić (rođen 1961. godine) karijeru je započeo osamdesetih godina prošlog vijeka kao fotograf, da bi potom upisao studij filmske kamere na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. U to vrijeme snima svoj diplomski film "Margina" (1989), za koji je u službenom programu kanskog filmskog festivala dobio nagradu “Zlatna palma” za najbolji kratki film, što se smatra jednom od najvećih svjetskih filmskih nagrada koju je dobio jedan bh. autor. Karijeru nastavlja u inostranstvu, gdje je radio na velikom broju filmskih i umjetničkih projekata.

Narednog dana, 03. maja, povodom obilježavanja Dana slobode medija, u 12 sati, u galeriji BKC-a planirana je promocija knjige "Hamza" autora Hamze Bakšića.

U okviru promocije, koju organizira Mediacentar Sarajevo povodom izdavanja dopunjenog izdanja ove knjige, bit će vođeni stručni razgovori o medijskim slobodama u bosanskohercegovačkom društvu i vraćanju povjerenja u novinarstvo.

Vodilja razgovora je novinarski rad i promišljanja o profesiji koje je ostavio Hamza Bakšić, doajen bosanskohercegovačkog novinarstva. Razgovor će moderirati Azra Husarić - Omerović (BIRN BiH), a učestvuju Mehmed Halilović, novinar i pravnik, Boro Kontić, direktor Mediacentra Sarajevo i Selma Zulić - Šiljak, urednica knjige "Hamza", Mediacentar Sarajevo.

Knjiga sadrži novinske komentare, kolumne, memoare i promišljanja o novinarskoj profesiji koje nam je ostavio Hamza Bakšić, doajen bosanskohercegovačkog novinarstva, a može se koristiti i kao edukativni materijal o novinarskoj profesiji.

Treći dan Manifestacije, 4. maj, planiran je kao dan stripa, ili "devete" umjetnosti, kako nerijetko zovu taj zabavni medij. Tim povodom u Galeriji BKC-a bit će postavljena izložba pod nazivom "Antifašistički strip u Jugoslaviji", od "Pionira" do "Partizana" autora Veljka Krulčića, novinara, publiciste i povjesničara stripa iz Zagreba. Izložba će biti svečano otvorena 04. 05. u 19 sati, a bit će dostupna za posjetioce do 25. maja, svaki dan osim nedjelje, od 10 do 18 sati.

Izložba se uz centralnu, sastoji još od dvije zasebne cjeline - 'Abdulah Kozić, Ahmed Muminović, Male novine... i antifašistički strip u Bosni i hercegovini'' i ''Andrija Maurović i umjetnost antifašizma'' koje će predstaviti strip-produkciju na području bivše Jugoslavije koja je po svojim estetskim dosezima, komunikacijskoj snazi i relevantnosti bila u ravni sa produkcijom stripa u Francuskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Španiji i drugim vodećim evropskim zemljama u razdoblju druge polovice XX vijeka. Jedan od žanrova koji je ''obilježio'' jugoslavenski strip svakako je bio i antifašistički strip, koji se obično nazivao ''partizanskim stripom'', ''ratnim stripom'' ili ''stripom na temu NOB-a''. Crtali su ga stripaši od Makedonije do Slovenije. U kontekstu antifašističkog stripa važan je i doprinos bosansko-hercegovačkih umjetnika, pogotovo Abdulaha Kozića i Ahmeda Muminovića, što će se moći vidjeti na zasebnoj izložbi.

O značenju i popularnosti partizanskog stripa možda i ponajbolje ilustruje podatak da su postojale dugogodišnje specijalizirane edicije (npr ''Nikad robom“') koje su objavljivale stripove većinom na tu temu; ali i činjenica da je više popularnih ''partizanskih'' filmova i serija dobivalo svoje strip-adaptacije (''Valter brani Sarajevo'', ''Kapetan Leši'', ''Otpisani'', ''Kuda idu divlje svinje'', ''Diverzanti'', ''Balkan express 2''; film ''Sutjeska'' je npr. Objavljivan u formi foto-stripa).

U ponedeljak, 6. maja publiku očekuje koncert proslavljene operske dive, sopranistice Sandre Bagarić i pijaniste Darka Domitrovića. Koncert će biti održan u velikoj dvorani BKC-a sa početkom u 20 sati, a na programu će biti širok repertoar koji uključuje šansone, kancone, mjuzikle, crossover i evergreen kompozicije kao što su: Ennio Morricone – Nella Fantasia, C. Porter – Kiss me Kate, F. Sartori – Time to say goobye, L. Bernstein – West Side Story, T. Albinoni – Adagio, F. Chopin – Nocturo u cis-molu, zatim pjesma koju je izvodila Tereza Kesovija, a koju je napisao Kemal Monteno – Moja posljednja i prva ljubav itd.

Operska diva Sandra Bagarić rođena je u Zenici, srednje muzičko obrazovanje završila je u Sarajevu. Tokom školovanja nagrađivana je na takmičenjima solo pjevanja i flaute. Diplomirala je 1996. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Ljiljane Molnar-Talajić. Godine 1995. nagrađena je Rektorovom nagradom.

Okušala se u svim scenskim formama, koketirala s mnogim muzičkim žanrovima, pomicala svoje granice; od opere, operete, mjuzikla, Lied-a, sakralne muzike, dramskih uloga, sinhronizacija, žirija do TV sapunica, voditeljstva, zaštitnih lica raznih brendova.

Sve to radi s velikim veseljem i odgovornošću i upravo je to ono što ju je izgradilo u svestranu umjetnicu koja je imala hrabrosti odškrinuti mnoga vrata te doći do simpatija publike, gledatelja i slušatelja.

Književno-scenski događaj "Sidran, živjeti, svjedočiti epohu" bit će upriličen 07. 05. u 20 sati, u velikoj dvorani BKC-a. U programu, koji je svojevstan omaž nedavno preminulom akademiku, rahm. Abdulahu Sidranu, uzet će učešće istaknuti kulturni radnici.

Poznati sarajevski klupski bend Anchi & The Moondogs održat će koncerte u nekoliko sarajevskih općina. Bend postoji od 2006. godine, izvode obrade poznatih domaćih i inostranih hitova, a 2011. godine izdali su i prvi album sa autorskim pjesmama pod nazivom „Tragovi prošlosti“. Publiku očekuje izvrsna zabava, obzirom da sastav čine izuzetno dobri muzičari koji iza sebe imaju mnogo realiziovanih projekata u nekoliko poznatih i priznatih grupa u zemlji i regiji. Radi se o višedecenijskom uspješnom druženju sa instrumentima. Njihov opus pokriva različite žanrove, od popa, rocka, countryja, blues obrada hitova, do ex-yu hitova. U okviru ove mini-turneje bend će promovirati i novu autorsku pjesmu pod nazivom “Good Dude”.

Raspored nastupa: Centralni trg Ilidža, 6. 05. u 20 sati, Vanjska scena Kulturno sportski centar Ilijaš, 07.05. u 20 sati, zatim dvorana Kino Bosna, 08. 05, u 20 sati, te Vanjska scena Kulturno sportskog centra Vogošća, 09. 05. u 20 sati.

U okviru Manifestacije pripremljen je i bogat program za najmlađe posjetioce. Tako će dječija predstava/muzičko - zabavni program "Gdje se krije svijet čarolije" biti održana u Multimedijalnoj sali Općine Ilidža – nekadašnjem kinu Igman, u ponedjeljak, 6. 5. u 11 sati.

Ista dječija predstava bit će izvedena u Ilijašu, 07.05. u 12 sati, u Kulturno sportskom centru Ilijaš. Zatim u Hadžićima, 08. 05. u 12 sati u Multimedijalnoj sali Hadžići, te 09. 05. u 12 sati u Vogošći u Kulturno sportskom centru Vogošća.

Uloge u predstavi tumače: Ana - Marija Tomić, Kemal Čebo, zatim Mirsad Abdagić-Kike i Baletni studio "Aurora" - KUD Baščaršija. Autor i režiser ovog dječijeg programa je Dževad Hadžić.

Siže predstave „Gdje se krije svijet čarolije“ - Djeca su nezadovoljna jer misle da nešto propuštaju i pitaju se gdje je taj svijet čarolije. Nakon niza avantura na kraju saznaju da je čarolija u njima, da oni stvaraju svoju čaroliju u sebi, druženjem sa svojom porodicom, prijateljima, u svom okruženju, kroz svoja djela, učenjem i sazrijevanjem.

Završnog dana Manifestacije Dani Kantona Sarajevo nastupit će Almas, bh pjevač, bas gitarista, kompozitor i aranžer. Nakon uspješne promocije prvog solističkog albuma pod nazivom "Krug" i singlova "Zmija", "Bol", "Kad boriš se sam" i drugih, Almas Smajlović najavljuje koncertnu promociju svojih pjesama koja će se održati 9. maja, u 21 sat, u velikoj dvorani Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo.

Na koncertu će gostovati brojni Almasovi prijatelji i saradnici. Kaže da je sretan što se nakon dužeg vremena vraća u dvoranu BKC-a, gdje će sa vrhunskom ekipom muzičara, među kojima su Dino Šukalo, gitara, Edvin Hadžić, bas gitara, Bojan Ahac, klaijature, Anes Begleberović, bubanj, Olmo Vlahovljak, gitara i drugi, uživo predstaviti album "Krug".

"S nestrpljenjem i radošću očekujem koncert. Veliko je zadovoljstvo svirati i biti na bini sa vrhunskim muzičarima te ugostiti sjajne umjetnike koji su potvrdili dolazak. Nakon mnogo godina opet ću zasvirati sa. Tu su i divne djevojke iz hora Superar Cadenza predvođene fenomenalnom Almom Karić. Doći će moji prijatelji Hamo i Nećko iz Konvoja, gitarski maestro Muris Varajić, kao i prvakinja Opere Aida Čorbadžić. Bit će tu još gostiju, ali ostavimo nešto i kao iznenađenje", istakao je Almas.

Ulaz na koncert je besplatan. Zbog ograničenog broja mjesta, svi zainteresovani svoje ulaznice mogu preuzeti na biletarnici u BKC-u. Radno vrijeme biletarnice: ponedjeljak – petak 10:00 – 17:00, subota 10:00 -16:00.