Kultura
0

Dani Isaka Samokovlije u Goraždu i Sarajevu

FENA
Polaganjem cvijeća na bistu Isaka Samokovlije ispred Doma zdravlja u Goraždu sutra, na 53. godišnjicu od njegove smrti, počinje dvodnevna kulturna manifestacija "Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom".

Ovo je četvrta manifestacija posvećena ovom bh. književniku i njen najveći dio, održat će se u njegovom rodnom Goraždu, dok će jedan dio programa biti predstavljen i u Sarajevu.

Na konferenciji za novinare, održanoj danas u Kinoteci BiH, kako je rekao Hamdo Sijerčić, direktor Centra za kulturu Goražde, ovaj bh. grad sadržajnim programom podsjeća ove i buduće generacije na značaj Samokovlijinog umjetničkog stvaralaštva ali i ljekarskog poziva.

Sijerčić je naglasio da je pored književnih susreta, koji su osnov ove kulturne manifestacije, predviđeno i proglašenje najboljih literarnih radova učenika osnovnih i srednjih škola Bosanskopodrinjskog i Kantona Sarajevo na temu lika i djela Samokovlije. Također, učenici će svoje znanje moći pokazati i kroz kviz na temu "Život i djelo Isaka Samokovlije".

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu planirana je postavka izložbe o životu Samokovlije, a bogatom programu proslave "Dana Isaka Samokovlije", pridružit će se i Kinoteka BiH.

Kako je istakla Devleta Filipović, rukovodilac filmskog arhiva Kinoteke, ova ustanova doprinijet će prikazivanjem Samokovlijine "Hanke" u režiji Slavka Vorkapića.

Specijalni gosti ove dvodnevne manifestacije su članovi Zvezdara teatra iz Beograda koji će prvo u Goraždu a potom i Sarajevu izvesti Samokovlijinu "Plavu Jevrejku".

Organizatori manifestacije "Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom" su Centar za kulturu i Općina Goražde te Grad Sarajevo.