{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dani Hasana Kaimije od 10. do 13. juna

F
3.6.2010. u 15:58
0
3
Dani Hasana Kaimije od 10. do 13. juna
0
Dani Hasana Kaimije od 10. do 13. juna
Povelja Hasan Kaimija za životno djelo ove godine bit će uručena prof. dr. Ismetu Smailoviću, kazao je na konferenciji za novinare u Tuzli Mustafa Muharemović, predsjednik Izvršnog odbora kulturno-vjerske manifestacije Dani Hasana Kaimije 2010.
U obrazloženju za dodjelu Kaimijine povelje stoji kako je Smailović u osamdeset i devet godina života dao neprocjenjiv doprinos naučno-istraživačkom radu na polju jezika, kulture i tradicije Bošnjaka, a to i danas čini, iako u dubokoj starosti.

Ovogodišnji Dani Hasana Kaimije održat će se od 10. do 13. juna, a povelja za životno djelo bit će dodijeljena na Kula Gradu, u petak, 11. juna, kada će žiri ovogodišnje nagrade za najbolje djelo iz književnosti i nauke objavljeno u prošloj godini, proglasiti pobjednika i dodijeliti nagrade.

Nagradu za najbolje djelo prošle godine je dobio Vedad Spahić, a povelju za životno djelo ponio je Muhamed Huković.

Kako je danas novinarima kazao književnik Nijaz Alispahić, predsjednik žirija, u uži izbor od pet knjiga koje se natječu za prestižnu nagradu Hasan Kaimija ušla su djela: "Umjetnost islamske kaligrafije" Ćazima Hadžimejlića, "Pjesme divljih ptica" Enesa Karića, "Bajramije – melamije i Hamzevije" Edina Kukavice, "Pokošeni cvjetovi Krajine" Muhameda Mahmutovića i "Kamenica i Glodi" monografija autora Dževada Tosunbegovića.

Ovogodišnji Dani Hasana Kaimije bit će organizirani kao dio manifestacije Šest stoljeća Zvornika u pisanim izvorima, a planirano je da se u tri dana sjećanja na šejha Kaimiju, organiziraju promocije knjiga, izložba slika, pozorišna predstava, te okrugli stol na temu historiji Zvornika, te vjeri, tradiciji i suživotu Bošnjaka ovog grada.

Događaji će biti organizirani u Zvorniku, zatim na Kula Gradu i u Sapni. Očekuje se dolazak velikog broja posjetilaca iz sjeveroistočne Bosne, te bosanskohercegovačke dijaspore.

Dani Hasana Kaimije i ove godine imaju karakter međunarodne manifestacije, jer će u toku njihovoga trajanja u Zvorniku nastupiti umjetnici iz nekoliko zemalja.

Podsjetimo, Dani Hasana Kaimije 2010. organiziraju se osmi put i prerasli su u najvažniju kulturnu i vjersku manifestaciju koju organiziraju Bošnjaci povratnici u Republici Srpskoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: