Kultura
0

"Dani evropskog naslijeđa" u Sarajevu 25. i 26. septembra

FENA
U organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta u Sarajevu će 25. i 26. septembra biti održana kulturna manifestacija "Dani evropskog naslijeđa".

Utemeljena Poveljom o evropskom graditeljskom naslijeđu od Vijeća Evrope i uz podršku Evropske zajednice u Strazburu, ova manifestacija se održava od 1991.godine u septembru u svim evropskim zemljama.

Cilj održavanja ove manifestacije je upoznavanje najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, zaštite, prezentacije i promocije kulturne baštine, uz edukaciju o tome da su nacionalne kulturne baštine evropskih zemalja dijelom i zajedničke kulturne baštine.

Nakon niza uspješnih manifestacija održanih na prostoru Federacije BiH (Sarajevo, Mostar, Tuzla i Srebrenik, Vranduk, Kraljeva Sutjeska, Visoko, Velika Kladuša, Bihać i Cazin, Čapljina, Počitelj i Stolac, Jajce, Travnik i Donji Vakuf), ovogodišnju, 13. po redu manifestaciju, Federalno ministarstvo kulture i sporta će organizovati ponovo u Sarajevu.

Tema ovogodišnje manifestacije je „Nematerijalna kulturna baština Bosne i Hercegovine“.

Povod je potpisivanje Konvencije o zaštiti nematerijalnog kulturnog naslijeđa koja je stupila na snagu 15. septembra 2008. godine i koju je Bosna i Hercegovina dužna provesti kroz postojeću zakonsku legislativu koju treba urediti i prilagoditi evropskim zakonima.

Također, Bosna i Hercegovina je pristupila Konvenciji o zaštiti i promoviranju različitosti kulturnog izražavanja koja je za Bosnu i Hercegovinu stupila na snagu 27. aprila 2009. godine.

Ovogodišnji program bi trebao potaknuti učenike, kao i širu javnost, na razmišljanje, istraživanje i saznanje o bogatom nematerijalnom kulturno -historijskom naslijeđu Bosne i Hercegovine.