Kakav je život u zemljama IE?
0

Dani evropskog dokumentarnog filma u Bihaću

Sarajevo-x.com
25. novembra u Bihaću će biti otvoreni Dani evropskog dokumentarnog filma (DEDF).

Dani evropskog dokumentarnog filma predstavljaju filmski ciklus koji ima za cilj obilježavanje 5. godišnjice od posljednjeg proširenja Evropske unije na zemlje srednje i istočne Evrope.

Projekt DEDF nema za cilj da slavi ovaj dan, nego da predstavi dokumentarne filmove koji propituju: koje promjene je donijelo proširenje Evropske unije u novi državama članicama, ali u starim članicama? Kakav je život u novim „demokratskim” društvima istočne Evrope? Da li je sve sada bolje nego nekad u komunizmu? Kako se obični čovjek snalazi sa tim promjenama? Kako nove članice Evropske unije vide svoju ulogu u svijetu?

U okviru programa će se predstaviti četiri dugometražna dokumentarna filma. Svaki na svoj način propituje gore navedene teme: Češki san", “Lisabonci", “Sredina" i “Dar Fur – Rat za vodu".

Partneri ovog programa su Ambasade Slovenije, Portugala, Češke Republike i Goethe-Institut u Bosni Hercegovini, a finansira se od strane Evropske unije i podržan je od Ministarstva za kulturu i sport Kantona Sarajevo, Fondacije Schüler Helfen Leben i ProCredit Banke.

Ovaj program se već uspješno prikazao u Mostaru, Goraždu, Zenici i Tuzli. Gračanica i Bihać će biti domaćini ovog događaja u novembru i decembru.