|

Dani bh. filma u Zagrebu od 25. do 30. novembra

Dani bh. filma u Zagrebu od 25. do 30. novembra
0
F
FENA
20.11.2013. u 17:10
0
komentara
0

dijeljenja
Dani bh. filma u Zagrebu od 25. do 30. novembra "Epizoda u životu berača željeza"
U povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba organizira šeste "Dane bosanskohercegovačkog filma u Zagrebu", koji će se održati od 25. do 30. studenog u zagrebačkom kinu Europa.
Manifestaciju će otvoriti nagrađivani niskobudžetni film "Epizoda u životu berača željeza" Danisa Tanovića, 25. novembra na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, a nakon toga svaku večer predstavit će se po dva filma na besplatnim projekcijama.

Selektor festivala Đelo Hadžiselimović odabrao je dvanaest filmskih ostvarenja, od čega je deset premijernih.

Prikazat će se i igrani filmovi "Adria Blues" Miroslava Mandića, "Ja sam iz krajine, zemlje kestena" Jasmina Durakovića te dokumentarci "Pacijent" Zdenka Jurija, "U potrazi za porodicom" Chrisa Leslieja i Oggija Tomića te "Rob" Pjera Žalice i "Planet Sarajevo" Šahina Šišića.

Na programu su i "S mamom" Faruka Lončarevića, "Halimin put" Arsena Antona Ostojića i "Za one koji ne mogu da govore" Jasmile Žbanić. Zanimanje publike mogli bi privući i restauirani, digitalizirani klasik "Valter brani Sarajevo" Hajrudina Krvavcau te dokumentarac "Mirza Delibašić - legenda" Miroslava Benkovića.

Na zatvaranju će nastupiti grupa "Mavi Kan" koja bosansku sevdalinku, kao jednu od povijesnih činjenica kulture na ovim prostorima, predstavlja u autorskoj sintezi arhaičnih i orijentalnih korijena s utjecajima popa i 'smooth' jazza.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.