Zagreb
0

Dani bh. filma od 24. do 28. novembra

FENA
Dani bosanskohercegovačkog filma, u sklopu kojih će se prikazati ponajveći hitovi te kinematografije, održat će se od 24. do 28. novembra u zagrebačkom kinu "Europa".

Među petnaest igranih, kratkih i dokumentarnih filmova, koje je za smotru odabrao Đelo Hadžiselimović, su svjetski proslavljeni "Grbavica" Jasmile Žbanić, "Ničija zemlja" Danisa Tanovića, i "Otac na službenom putu" Emira Kusturice.

Na programu su još "Kod amidže Idriza" Pjera Žalice, "Sve džaba" Antonija Nuića, "Gluvi barut" Bate Čengića te od starijih naslova "Most" Hajrudina Krvavca, "Kuduz" Ademira Kenovića, "Hanka" Slavka Vorkapića i "Miris dunja" Mirze Idrizovića.

Od kratkih filmova na programu su "Kasabe" Mirze Idrizovića, "Admiral" Mehmeda Fehimovića, "U kafani" Vefika Hadžismajlovića, "Palio sam noge" Srđana Vuletića i "10 minuta" Ahmeda Imamovića.

Od prve filmske projekcije u Sarajevu prošlo je 111 godina, a malo je kinematografija koje se mogu pohvaliti s toliko međunarodnih priznanja kao što je bosanskohercegovačka, stoji u najavi Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Zagrebu, koji uz Kulturni centar Veleposlanstva BiH organizira Dane.

Manifestacija se održava u povodu Dana državnosti BiH, a ulaz na sve projekcije je besplatan.