Kultura
0

Dani Beča u Sarajevu: Strausov orkestar i DJ performans

Sarajevo-x.com
U okviru kulturno-privredne manifestacije "Dani Beča u Sarajevu" kojom će se Grad Beč od 25.04. do 10.06. predstaviti u Sarajevu, veliki akcenat bit će stavljen na kulturne i muzičke događaje. Manifestacija je nastala u saradnji dva prijateljska grada, Sarajeva i Beča.

Na samom početku manifestacije planirana su četiri koncerta: Koncert bečkog ansambla "Johann Strauss“ 25.04. u Narodnom pozorištu, zatim dzez koncert muzičkog trija Klaus Paier u klubu CDA (8.maj), klasični koncert bečkih opereta i umjetničkih pjesama u Bosnjačkom institutu (23. maj), kao i DJ performans bečkog discjokeya Olivera Hangla u sarajevskoj diskoteci Boulevard.

Koncertu "Johann Strauss ansambla" bit će posvećena najveća pažnja, samim tim sto je riječ o jednom veoma uspješnom orkestru, koji iza sebe ima mnoštvo nastupa u Austriji, ali i Njemačkoj, Sloveniji, Kini, Azerbejdžanu, Turskoj, Argentini, Kazahstanu, Albaniji, Georgiji, SAD-u i Poljskoj. Predvodnik Strausovog ansamlba, violinista Alfred Pfleger, za sarajevsku publiku će okupiti najbolje muzičare velikih bečkih orkestara, njih ukupno 12 kao i dva pjevača i za sarajevsku publiku sastaviti specijalni program. Muzičari Strausovog ansambla između ostalog sviraju poznate valcere i brze polke Strausa, Johana Sramela (Johann Schrammel), Franca Lehara (Franz Lehar) i austrijskog violiniste i kompozitora Frica Krajslera (Fritz Kreisler), a publici u Sarajevu ce ponuditi Radecki mars, Dunavski valcer, operu Sismis, Trič-trač polku i dr. kompozicije klasicne muzike.

Dva pjevača koja među ostalih 12 muzičara čine ovaj ansambl su operska sopranistica Donna Ellen Dunshirn i solista Peter Edelmann. Solistica Donna Ellen iza sebe ima uspjesnu karijeru kao operska pjevacica izmedju ostalog u Državnom pozorištu u Stutgartu, bečkom Musikvereinu i beckoj Državnoj operi. Zajedno sa Ansamblom Johana Strausa je nastupala u Kini, Japanu, Grčkoj, Sloveniji, Armeniji, Kazahstanu i Azerbejdžanu. Ostvarila je uloge u „Carobnoj fruli“, „Otmici iz Seraja“, „Don Giovanniju“, Sismisu“, „Carmini Burani“ i Betovenovoj Devetoj sinfoniji.