Kultura
0

"Dani Beča u Sarajevu" od 25. aprila do 10. juna

FENA
Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Predrag Mitrović i direktor Odjela za međunarodne odnose Grada Beča Oskar Warwa potpisali su danas Protokol o organiziranju manifestacije "Dani Beča u Sarajevu" od 25. aprila do 10. juna.

Program ove manifestacije će se sastojati iz tri djela: društveni, kulturni i dio koji obuhvata stručne simpozije i radionice.

Bit će održana gala večera popraćena bečkom muzikom 25. aprila u hotelu "Holiday Inn". Beč će se predstaviti građanima Sarajeva i izložbom slika ”Muzej po pozivu” iz kolekcije moderne umjetnosti Grada Beča: “Slike Bečlija” ili “Slike Beča, fotografije jednog grada” koja će se održati od 25. aprila do 10. juna u Galeriji Collegium artisticum. Koncert Bečkog orkestra održat će se 26. aprila u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Bit će organiziran i ulični teatar, a održat će se 25. aprila ispred Katedrale i 26. aprila ispred Narodnog pozorišta. Susret književnika Beča i Sarajeva održat će se od 7. do 10. juna u Galeriji Collegium artisticum.

Tokom manifestacije bit će održana i dva jazz koncerta, sedmica austrijskog filma i dječiji atelje.

U okviru manifestacije je i stručni simpozij, odnosno radionice o temama: Moderna gradska uprava, Gradski marketing, Razvoj grada i historijsko naslijeđe, Komunalna preduzeća i Zaštita od katastrofa.

“Grad Beč je jedan od komunikacionih centara putem kojeg će evropske zemlje komunicirati s Evropskom unijom. Potpisivanjem ovog protokola Beč otvara vrata kulturne Evrope i Evrope razvijene demokracije”, kazao je dogradonačelnik Mitrović te zahvalio delegaciji Grada Beča što čine sve da saradnja dvaju gradova opstane i dalje se razvija.

Mitrović je istakao da u organizacije ove manifestacije pored Grada Beča učestvuje i austrijska ambasada u BiH, što najavljuje početak jedne partnerske saradnje ne samo između dvaju gradova nego i njihovih građana.

Prema riječima direktora Odjela za međunarodne odnose Grada Beča Oskara Warwe, Grad Beč simbolizira prozor za ulazak u Evropsku uniju.

“Temelj svakog napretka leži u privrednom razvoju te sam, u saradnji s Privrednom komorom Austrije, pozvao austrijske privrednike da učestvuju u ovoj manifestaciji kako bih ih animirao da ulažu u BiH i u njoj otvaraju nova radna mjesta”, kazao je Warwa.

Naglasio je da Grad Sarajevo za Beč predstavlja važnog susjeda u zajedničkoj Evropi, te izrazio spremnost Beča da prati Sarajevo na putu ka Evropi.