{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dani angažiranih filmova i predstava

F
13.5.2010. u 11:58
0
4
Dani angažiranih filmova i predstava
0
Dani angažiranih filmova i predstava
U okviru filmskog programa četvrtih Dana Sarajeva u Beogradu bit će prikazano 11 filmova nastalih u bh. produkciji od 1998. do 2010. godine.
Riječ je o filmovima koji se bave recentnom sarajevskom i bh. historijom, ali i danas aktuelnim društveno-političkim pitanjima te odnosima među ljudima.

"Kao institucija koju beogradska publika prepoznaje kao mjesto na kojem se filmski program bira isključivo na osnovu sadržaja, a ne tržišnih prilika, raduje nas što ćemo ugostiti 11 filmova sarajevske produkcije", rekla je Mia David iz Kulturnog centra Beograda.

Filmovi koje će beogradska publika imati priliku vidjeti osvajali su nagrade na raznim evropskim i svjetskim festivalima, među kojima i "10 minuta" Ahmeda Imamovića, "Noć je, mi svijetlimo" Jasmile Žbanić, koja će se predstaviti i filmom "Slike sa ugla". "Tolerantia" Ivana Ramadana, "Zgarište" Amre Mehić, "Mama i tata" Faruka Lončarevića, te "ko" Timura Makarevića također su u ovogodišnjem filmskom programu Dana Sarajeva u Beogradu, "Prvo smrtno iskustvo", Aide Begić-Zubčević i "Sasvim lično" Nedžada Begovića, te filmovi "Dogodilo se na današnji dan", autora i režisera Zorana Ćatića, Seada Kreševljakovića i Miroslava Živanovića, "Dvije škole pod istim krovom", autora Enesa Zlatara Bureta i Zorana Ćatića.

Pored bogatog filmskog programa, ove godine gosti Beograda u okviru teatarskog programa su ansambli Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) s predstavom "Ovo je Jonesko, budalo", u režiji Ferida Karajice, Narodnog pozorišta Sarajevo, s predstavom "Caligula", u režiji Lajle Kaikčije, te Kamernog teatra 55 s predstavom "Bolest porodice M", u režiji Selme Spahić.

Govoreći o predstojećem gostovanju u Beogradu, Lajla Kaikčija naglašava da je to prilika, za sve nas koji dijelimo zajedničku prošlost i sličnu sadašnjost, prilika za bolju budućnost, saopćeno je iz Dani Sarajeva.

"To nije floskula, već mogućnost, data kroz priliku da se progovori otvoreno, hrabro i beskompromisno, a umjetnost nam to omogućuje. U potpunosti podržavam ideju Inicijative u stvaranju jedne nove generacije mladih ljudi s ex-Yu prostora koji samo sa sviješću o prošlosti mogu živjeti bolju sadašnjost", smatra Kaikčija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: