Četvrto izdanje
4

"Dane Jurislava Korenića" otvara predstava Teatra Kumanovo

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Festival "Dani Jurislava Korenića", pokrenut u znak sjećanja na osnivača Kamernog teatra 55, Pozorišta mladih Sarajevo i Internacionalnog teatarskog festivala MESS, otvorit će sutra predstava "Žena iz prošlosti" autora Rolanda Schimemelpfenniga u režiji Nele Vitoševik a u izvedbi Teatra Kumanovo iz Sjeverne Makedonije.

Ove će godine Festival u četvrtom izdanju trajati do 19. decembra, a ponudit će šest predstava.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović na najavnoj pres konferenciji Festivala istakao je njegov značaj ne samo kada je riječ o prilici da sarajevska publika pogleda predstave iz regiona, nego i kao svojevrsno podsjećanje na Jurislava Korenića.

Osim predstave otvorenja, publika će imati priliku pogledati i komade - "Ime" Pozorišta mladih u režiji Admira Glamočaka francuskih autora Matthieu Delaportea i Alexandre de La Patellièrea, "Cigla" Filipa Šovagovića u režiji Krešimira Dolenčića GDK Gavella (Zagreb), "Kako zasmijati Boga" u režiji Željka Stjepanovića, Narodno pozorište Republike Srpske (Banja Luka), "Sumrak bogova" Ivora Martinića u režiji Jagoša Markovića Beogradsko dramsko pozorište i "Sjećaš li se Doli Bel" Abdulaha Sidrana u režiji Kokana Mladenovića.

Na kraju festivala za učesnike i publiku bit će izvedena predstava "Ženski turbofolk bend" u režiji Sulejmana Kupusovića. Tu predstavu publika će moći da pogleda u digitalnom obliku, a ona je ujedno i svojevrsna posveta akterima Žanu Maroltu, Nadi Đurevskoj i Sulejmanu Kupusoviću.

Osim predstava, na festivalskom programu su i promocije knjiga Svetislava Basare, Darka Cvjetića, Dragana Bursaća, Tatjane Nježić, Nedžada Maksumića...

Po završetku programa bit će uručene nagrade "Žan Marolt" za najboljeg glumca, najbolju glumicu, najbolju režiju, najbolji tekst te nagrada "Jurislav Korenić" za najbolju predstavu u cjelini.

Članovi žirija koji će odlučivati o predstavama su Dino Mustafić (predsjednik) te članovi Izudin Bajrović, Tatjana Peternek Aleksić, Kristina Ljevak i Larisa Sarajlić-Ramović.

Takođe, na press konferenciji je najavljena i premijera predstave autora Mirze Skenderagića "Probudi me kad završi" u režiji Emina Hajrića 14. januara i ona će otvoriti novu pozorišnu sezonu sarajevskog Kamernog teatra 55.

Skenderagićev tekst osvojio je prvo mjesto na konkursu za najbolji dramski tekst Nezavisne regionalne kulturne organizacije Hartefakt sa sjedištem u Beogradu, od 144 pristigla teksta iz regije.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović podsjetio je da će 24. decembra predstava "Radnja na uglu" zabilježiti stotu izvedbu.