Kultura
0

Danas u okviru festivala "Sarajevska zima"

Sarajevo-x.com
Izložbe, performansi, razgovori i muzički događaji dio su današnjeg repertoara kojeg će gostima i posjetiocima ponuditi 24. internacionalni festival "Sarajevska zima".

Tako će u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu s početkom u 10.00 sati biti upriličen okrugli sto "Barikade bez granica – '68. Novi (vrli) svijet", u čijoj će diskusiji učestvovati predstavnici nekoliko zemalja te bh. vlasti.

Pored učesnika demonstracija na Sorboni '68 Daniela Cohna Bendita te bh. i inostranih studenata, najavljeno je učešće i rektora Sarajevskog univerziteta Faruka Čaklovice, dekana Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Mirka Pejanovića, prof. Božidara Gaje Sekulića, federalnog i kantonalnog ministra kulture i sporta Gavrila Grahovca i Emira Hadžihafizbegovića te direktora festivala "Sarajevske zime" Ibrahima Spahića.

Ovaj će skup pratiti i izložba "'68. – iz Arhiva BiH" na kojoj će biti prezentirana arhivska građa o studentskim demonstracijama 5. juna 1968. u Sarajevu te izbor novinskih članaka o studentskim nemirima u zapadnoj Evropi i Novom Beogradu. Autorica postavke je arhivska savjetnica u Arhivu BiH Mina Kujović.

Prvo zajedničko obilježavanje godišnjice XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu u organizaciji Skupštine Grada Sarajeva, "Olimpijskog centra ZOI '84, Sarajevoarta te "Sarajevske zime", održat će se na Stadionu Koševo u 15.45 sati. Simbolično će biti zapaljena olimpijska vatra uz koncert na kojem će, među ostalima, nastupiti Gabi&Les Monzu iz Kanade, Nine Dragon Heads, Banda Di Piazza Caricamento iz Italije, Euthanasia, Sarajevo Drum Orchestra te 13 violončelista iz BiH.

U gradskoj galeriji Collegium Artisticum u 18.30 bit će otvorena izložba Aleksandra Dubčeka iz Slovačke "Vjerujem u dobrotu čovjeka" te u isto vrijeme i izložba "Praško proljeće '68".

Galerija Novi hram ponudit će izložbu grafičkog dizajna "Sarajevo '08/Mir, tolerancija, koegzistencija" autorice Dalide Karić-Hadžiahmetović.

U Narodnom pozorištu u 20.30 je koncert Slovenske filharmonije pod dirigentskom poalicom Toshihira Yonezua te soliste na trubi Tibora Kerekeša.