Kultura
0

Danas u Konjicu počinju "Dani Zuke Džumhura"

FENA
"Dani Zuke Džumhura" počinju danas u Konjicu. Do 30. novembra na danima kulture u rodnom gradu svestranog i najpoznatijeg Konjičanina bit će upriličeni sadržajni programi.

"Dani Zuke Džumhura" počinju danas posjetom njegovom mezaru. Nastavljaju se 29. novembra časom poezije poznatih književnica BiH, a Izdavačka kuća Klepsidra uručiće 200 knjiga za 200 djevojaka konjičke Gimnazije. O znamenitim ženama u historiji južnoslovenskih prostora govorit će Andrea Feldman iz Zagreba. Druženje autorice najbolje neobjavljene knjige priča u 2006. godini Emine Bašić, predviđeno je s publikom, piscima i predstavnicima medija, uz nastup vokalnog ansambla «Rezonanca».

Narednog dana, u četvrtak, 30. novembra u 12 sati, prof. dr. Ivo Banac predstaviće knjigu Acta Turcarum, koju je izdao Durieux iz Zagreba, u 14 sati je okrugli sto o Zuki, koji se realizuje uz podršku FTV BiH. U 17 sati svoju knjigu Vječnik predstaviće Nedžad Ibrišimović, u 19 sati je svečana dodjela nagrade «Zuko Džumhur», dok je u 20 sati planirano otvaranje zanimljive izložbe fotografija «Život i djelo Zuke Džumhura».