Nakon skandala
2

Danas proglašenje dobitnika dviju Nobelovih nagrada za književnost

E. Lj.
Švedska akademija danas će objaviti dva dobitnika Nobelove nagrade za književnost iz razloga što je prošlogodišnje proglašenje bilo odgođeno zbog skandala u vezi sa seksualnim zlostavljanjem.

Prošle godine nije bila dodijeljena Nobelova nagrada za književnost zbog skandala koji je doveo do ostavki članova komiteta, povezanih s optužbama za vanbračne seksualne odnose i curenjem informacija. Nakon prošlogodišnjeg skandala Švedska akademija pokušava vratiti ugled.

"Reputacija nam je veoma važna. Veoma je važno izbjeći ponavljanje takve situacije, jednostavno ne smijemo dozvoliti da se takvo nešto ponovi", rekao je Lars Heikensten, izvršni direktor Nobelove fondacije.

Među imenima za koja se nagađa da bi mogli biti dobitnici su kandaske autorice Margaret Atwood i Joyce Carol Oates te ruska književnica Ljudmila Ulicka.

Penzionisani izdavač Svante Weyler smatra da se ugled akademije može popraviti i očekuje da će akademija uraditi sve da izbjegne kontroverze.

"Vjerojatno će izabrati autore koji su visokocijenjeni u književnim krugovima ili poznati i široj javnosti", rekao je Weyler.

Član akademije Anders Olsson rekao je da je ove godine uži izbor raznolik i naglasio da se odmiču od "muški orijentirane i eurocentrične perspektive književnosti".