Kultura
0

Danas počinje program "Modul memorije"

FENA
Internacionalni teatarski festival MESS po peti put organizira manifestaciju Modul memorije, a koja se održava povodom 6. aprila.

Ovogodišnji Modul memorije 2009. trajat će od 4. do 27. aprila, a počet će izvedbom predstave "Zvijer na Mjesecu" reditelja Dine Mustafića.

Modul memorije je program koji je Festival MESS pokrenuo 1996. godine, a bavi se odnosom umjetnosti i memorije, s ciljem očuvanja pozitivnih vrijednosti iz perioda opsade Sarajeva, ali i s ciljem senzibiliziranja naših građana prema tragedijama drugih ljudi koji i danas stradaju širom svijeta.

U sklopu ovogodišnjeg programa planirane su izložbe dvojice velikih bh. fotografa - Zijaha Gafića i Rikarda Larme, prikazivanje dokumentarnih filmova “Dnevnik graditelja" Jasmile Žbanić i “Bil’in My Love” Shai Carmelija Pollaka.

Uz ove programe igrat će se i predstava "Zvijer na mjesecu" Dine Mustafića, predstaviti intervencija u prostoru Andreja Đerkovića posvećena stradanju u genocidu koji se odvija u Darfuru, te će se promovirati prijevod knjige “Zovem se Rachel Corrie” Alana Rickmana i Katherine Viner.

"Kao institucija čije djelovanje je posebno profilirano u danima opsade Sarajeva, Festival MESS osjeća moralnu obavezu da nastavi gajiti poseban aspekt svoga djelovanja unutar kojeg nastoji sačuvati vrijednosti koje je umjetnost dokazala u periodu opsade grada - kao duhovna hrana građana.

U tom smislu nastojimo preko umjetnosti komunicirati i s područjima, tj. ljudima koji su preživjeli iskustva slična ili gora od našeg, a osobito s onima koji i danas to preživljavaju. U tom smislu ove godine najveći dio programa posvećen je Palestini.

Jedno od pitanja koje postavlja Modul memorije 2009. je "Kako je moguće da baš mi s našim iskustvom pokazujemo tako malo suosjećanja prema tragediji drugih ljudi???", navodi se u saopćenju Festivala MESS.