Kultura
0

Danas počinje međunarodni sajam knjige u Beču

FENA
Danas u Beču počinje treći međunarodni sajam knjige "Buch Wien".

Ovaj sajam se održava paralelno s drugim bečkim književnim događajem "Lesefestwoche" i akcijom Grada Beča "Jedan grad, jedna knjiga" na kojoj građanima bude podijeljeno 100.000 besplatnih knjiga.

Iako mlad sajam, "Buch Wien" se već isprofilirao kao književni događaj od posebnog značaja za domaće autore i književnike iz jugoistočne i srednje Evrope.

Organizatori najavljuju književne promocije oko 300 autora na pet tribina Sajamskog centra i drugim lokacijama širom grada. Preko 260 izdavačkih kuća prijavilo je svoje učešće. U saradnji s nekoliko međunarodnih kulturnih institucija, kao što su KulturKontakt Austria i evropska mreža TRADUKI, organizatori spremaju književne susrete s autorima iz jugoistočne i srednje Evrope.

Ukrajinska književnica Oksana Zabuško predstavit će svoj novi roman "Muzej zaboravljenih priča", a pjesnici Luljeta Liheshanaku iz Albanije, Lidija Dimkovska iz Makedonije i Marko Pogačar iz Hrvatske predstavit će se bečkoj publici na "Poetskoj večeri jugoistočne Evrope".

"Između Talina i Skoplja, od Tirane do Tbilisija" naziv je književnog susreta na kojem učestvuju autori Muharem Bazdulj iz BiH, Srđan Valjarević iz Srbije i Maja Vidmar iz Slovenije. Oni su troje od 24 autora iz jugoistočne i srednje Evrope čiji su radovi sadržani u antologiji KulturKontakt Austrije "Grenzverkehr II" i govore o teškoćama prevazilaženja granica.

Djela bh. autora Faruka Šehića, Asmira Kujovića i Mirze Fehimovića također su sadržana u ovoj antologiji.