Kultura
2

Danas počinje festival "Ja BiH ... pet dana Zagreba u Sarajevu"

Anadolija
Povodom održavanja manifestacije "Ja BiH ... pet dana Zagreba u Sarajevu'' u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" i Udruge "Ja BiH..." javnosti je danas u Sarajevu predstavljen program u kojem će moći uživati njeni posjetioci.

Ivica Propadalo, muzičar i slikar porijeklom iz Livna, podsjetio je da je ovo peta godina zaredom da se manifestacija održava u Sarajevu.

“Ovo je naš peti jubilej u Sarajevu. Iako radimo sa skromnim sredstvima, mogu reći da se ovdje pokazalo ono da je malo ipak puno i rezultati su veliki jer smo dodatno zbližili Sarajevo i Zagreb. Ove godine na manifestaciji imamo pet vrhunskih filmova koje će publika imati priliku gledati, a osim toga imamo još izložbe, koncert i promociju knjige”, rekao je Propadalo.

Josip Nikolić, glavni tajnik HKD "Napredak" koji je ujedno i jedan od organizatora manifestacije, kazao je kako se radi o uspješnom kulturnom događaju, koji je prerastao u tradiciju.

“Do sada smo svake godine imali izuzetno bogat i dobar program i nadamo se da će i ove godine biti isto i da će sarajevska publika uživati”, rekao je Nikolić.

Redatelj filma “Kauboji” Tomislav Mršić izjavio je kako će njegov film biti prikazan u okviru manifestacije dodajući da je riječ o vrlo zanimljivom djelu.

“Publika je već prepoznala film. Nadam se da će i sarajevska publika u njemu uživati. Pozivam sve da dođu na projekcije", kazao je redatelj Mršić.

Bh. režiser Jasmin Duraković naglasio je kako su ovakve i slične manifestacije vrlo korisni događaji za dodatno zbližavanje dva grada.

“To je velika stvar i za kulturu Sarajeva i Zagreba. Ovo što oni rade je dvosmjerni put: Program koji nude pokazuje da prate trendove, tradiciju, ali i moderno”, rekao je Duraković.

Festival "Ja BiH... 5 dana Zagreba u Sarajevu" počet će danas izložbom slikara Vatroslava Kuliša  i trajat će do 6. juna.

U sklopu festivalskih aktivnosti svakodnevno će biti prikazivan po jedan hrvatski film, a prvi na repertoaru je ''Kauboj'' redatelja Tomislava Mršića.

Književnica i teatrologinja Mani Gotovac promovirat će svoje knjige, a bit će upriličena i predstava po knjizi ''Fališ mi" u izvođenju HNK iz Varaždina "Pričaj mi o Gorkom" s Hanom Hegedušić, Juditom Franković i Robertom Plemićem.

Zoran Vukić i Nikola Dabac nastupit će s predstavom za djecu i odrasle "Između krajnosti", a nastupit će i Jasna Bilušić i Ivana Rushaudat uz Antu Gelu, a festival će završiti rok koncertom Teške Industrije, XL Nakon i benda KARNE.