Šesto izdanje
13

Danas počinje Festival edukativnog teatra: U 12 sati gledajte predstavu "Vanja"

L. K.
Bosansko narodno pozorište Zenica (BNP) u okviru VI internacionalnog festivala edukativnog teatra – IFET 2020. priređuje i ovaj vikend zanimljiv program za djecu i mlade na sceni, ali i na svom Youtube kanalu BNP Zenica.

Danas od 12 sati na YouTube kanalu BNP Zenica će biti dostupna predstava "Vanja“ Pozorišta za decu iz Kragujevca. Predstava je nastala po motivima teksta Kobija Jamade i u režiji Emilije Mrdaković.

Predstava "Vanja“ govori o idejama, o tome kako se odrasli i deca osjećaju kada dobiju ideju, kako treba postupati, šta se s njom raditi i čemu ona služi. Sve oko nas jednom je bila nečija ideja. Ponekad se naizgled bezizlene misli mogu pretvoriti u nešto veliko, sjajno, hrabro i pametno, ma koliko se na početku to činilo nemogućim. U predstavi igraju: Nevena Brzaković i Miloš Milovanović.

U nedjelju, 20. decembra u 18 sati na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica gostuje predstava "Obična priča“ nastala u produkciji Kulturne scene "Male stvari“ iz Trebinja. Predstava "Obična priča“ rađena je po ideji Mitra Milićevića i Milice Salate, a govori o ljubavi dvoje mladih koja ne može biti ostvarena uslijed brojnih predrasuda, društvenih podjela te brojnim ”repovima” iz prošlosti…

"Obična priča“ progovara o predrasudama, podjelama, mržnji i odrastanju na ovim našim prostorima ali i o ljubavi i pruženoj ruci onda kada je najteže. U predstavi igraju: Ana Miladinović, Anja Zirojević, Vojislav Elez, Tatjana Pikić, Boris Glušac, Marija Rosić, Ivana Ćeranić, Martina Kankaraš, Anđela Brnjoš, David Popadić, Milica Salata i Milana Ninković.