Traje do 26. decembra
108

Danas počinje Festival bajke: Zimske priče pune svjetla stižu u vaše domove

L. K.
Tatjana Šojić i Armin Omerović (Foto: T. S./Klix.ba)
Tatjana Šojić i Armin Omerović (Foto: T. S./Klix.ba)
Ovogodišnje izdanje Festivala bajke za djecu i odrasle bit će održano u online formatu, najavljeno je na današnjoj press konferenciji koja je održana u Centru za kulturu i mlade Sarajevo (CKM).

Tatjana Šojić, jedna od osnivačica festivala, istakla je kako je 2020. bila izuzetno teška za kulturu, pa tako i za organizatore Festivala bajke.

"Nekako smo uspjeli organizovati šesti festival, ovog puta će biti održan online te će ga svi zainteresovani moći pratiti iz sigurnosti i topline svojih domova. Ponudit ćemo audio i videosadržaje, kao i brojne tekstove i radionice. Ovo je vrijeme kada priroda spava, kad se pričaju zimske priče koje donose svjetlo - a to svjetlo nade nam je sada potrebnije nego ikad prije", govori Šojić.

Dodaje kako su ljudima potrebni sadržaji koje mogu organizovati u svojim domovima: "Ovo je festival za sve nas, i one koji dolaze i odlaze, za sreću i tugu, za one koji su sami ili bolesni...".

Šojić je izrazila zadovoljstvo činjenicom da i ove godine sarađuju sa Centrom za kulturu i mlade Sarajevo. Dodala je kako ponovo imaju podršku Ministarstva kulture i sporta KS i Ministarstva obrazovanja nauke i mladih KS. Osim toga, tu je i potpora Federacije evropskih pripovjedača, kao i Unicredit banke i Biblioteka Sarajevo.

"Što se programa tiče, tu će biti vuneno pozorištance, prstne igre i stihovi, kao i kiparska radionica. Djeca će imati priliku naučiti kako praviti pahuljice od sapuna. I ove godine će nam se pridružiti pripovjedačica Sarah Abu-Sharar", najavljuje Šojić.

Obraćanje je zaključila kazavši kako organizatori festivala nisu nezadovoljni te nastavljaju vrijedno raditi: "Nadam se da ćemo do naredne godine imati uslove za normalno održavanje festivala".

Festival traje do 26. decembra, a više informacija o ovogodišnjem izdanju potražite ovdje.