Kultura
0

Danas počinje 40. teatarski festival "Fedra"

FENA
Bugojno
Bugojno
Večeras u Bugojnu počinje 40. teatarski festival BiH "Fedra", u okviru kojeg će publika moći pogledati sedam predstava amaterskih pozorišta iz cijele BiH, po izboru selektora Dragana Komadine.

Odmah nakon otvaranja Festivala Teatar "Fedra" odigrat će predstavu "Igra istine" po tekstu i u režiji Vahida Durakovića, dok će u nedjelju predstavu "Ona stvar" odigrati glumci Amaterskog pozorišta "Neretva" iz Konjica.

Predstavom "Pokondirena tikva" u ponedjeljak će se predstaviti Omladinski studio iz Gradiške, dok je u utorak na programu predstava "Prokleta avlija", koju će izvesti članovi Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik.

Gradsko pozorište Trebinje i Kulturna scena Male stvari iz tog grada u srijedu će odigrati predstavu "Laki komad". Glumci Teatra "Total" iz Visokog u četvrtak će odigrati predstavu "Kralj Ibi".

U petak nastupa Omladinska scena Teatra "Fedra" i Gimnazija Bugojno s komadom "Trg ratnika", a u subotu će u pozorišnoj sali KSC-a biti prikazana i posljednja predstava na Festivalu "Ima li mrtvih!?", bjelovarske kazališne skupine Bjelokaz 1.

Sve predstave počinju u 20.30 sati a prethodit će im radionice savremene rediteljske tehnike koje će voditi Lajla Kaikčija.

Jedan od sadržaja ovogodišnje "Fedre" je i promocija knjige „O poeziji, pticama i drugim varkama" Nedžada Ibrahimovića, a bit će održan i okrugli sto posvećen održavanju jubilarne 40. "Fedre".

Festival će završiti u subotu 7. jula kada će biti dodijeljene nagrade Stručnog i Žirija publike najuspješnijim pozorištima i glumcima.

Također, ove subote u Bugojnu će biti otvoreno i 12. bugojansko likovno bijenale u Likovnoj galeriji KSC-a.