{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas počinje 20. druženje s knjigom

F
23.4.2008. u 07:00
0
0
Danas počinje 20. druženje s knjigom
0
Danas počinje 20. druženje s knjigom
Međunarodni sajam knjiga i učila dvadeseti put bit će otvoren danas u Centru Skenderija.
Ovogodišnji sajam je u znaku Evropske godine interkulturnog dijaloga, a na prostoru od oko 6.000 kvadratnih metara svoja izdanja će izložiti 220 izlagača i suizlagača iz zemlje i svijeta.

Manifestaciju knjige će u 18.30 sati otvoriti predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić. Pored organizatora, predviđeno je i obraćanje akademika Tvrtka Kulenovića te pisca i ranijeg ministra kulture Španije Jorgea Sempruna.

Kako je predviđeno u toku dana, prije zvaničnog otvaranja, održat će se niz promocija.

Sajamski dan u prijepodnevnim satima započet će predstavljanjem "Sabranih djela" Tvrtka Kulenovića, a slijede i promocije "Islam u Kur'anu", "Bosna i Hercegovina poslije rata: Politički sistem u podijeljenom drušrvu", promocija "Bosanskog kuhara", predstavljanje književnih sureta "Cum grano salis", prezentacija rezultata Međunarodnog susreta bibliotekara slavista, prezentacija Podgoričkog sajma knjige i drugi događaji.

Centralno mjesto sajma i ove godine bit će Bosanska kuća, gdje će se održavati promocije, okrugli stolovi, razgovori posvećeni knjizi i autorima.

O specijalnim sajamskim nagradama odlučit će žiri u sastavu: fra Mile Babić (predsjednik) te članovi Amra Zulfikarpašić, Asim Mujkić, Jasmina Musabegović, Admiral Mahić i Dragan Marković.

Predsjednik žirija Mile Babić na pres-konfrenciji je rekao da kultura treba da promovira život i radost života.

Ovogodišnji moderator promocija je književnik iz Mostara Veselin Gatalo, koji je rekao da i u ovako haotičnoj zemlji postoje svijetli momenti, a Sajam knjige je upravo taj svijetli momenat.

Tajib Šahipašić je istakao da bh. izdavači ove godine ima šta da ponude i pokažu. Nažalost, kao i prethodnih godina predstavnici medija imali su priliku čuti da Sajam knjige i učila nije uvršten ni u kakav program finansiranja.

Na sajmu će se predstaviti i kulturni centri Goethe institut, British Council, Vijeće Evrope te UNESCO.

Poklonici knjige Sajam će moći posjetiti od 10 do 19 sati, uz cijenu ulaznice od jednu KM. Za organizirane posjete ulaz će biti besplatan.

Organizator tog sajma je Centar Skenderija u saradnji s partnerima TKD "Šahinpašić" i Udruženjem izdavača i knjižara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: