Kultura
0

Danas počinje 11. Jazz Fest

Sarajevo-x.com
Večeras će koncertom azerbejdžanske pijanistice i pjevačice Azize Mustafe Zadeh u Bosanskom kulturnom centru biti otvoren 11. međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2007.

Svoj prvi album, Aziza je objavila 1991. godine, a muzički kritičari već tada je uspoređuju sa velikanima poput Keitha Jarretta i Billa Evansa. Ove godine objavila je svoj deseti album Contrasts II, iščekivan sa velikim nestrpljenjem nakon prošlogodišnjeg istoimenog albuma.

Instrumentalizam Azize Mustafe Zadeh dovoljan je da zapanji publiku svojom virtuoznošću, ali u kombinaciji sa pjevanjem, ne možete ne osjetiti strahopoštovanje. Njen kristalni glas uzdiže orijentalne melodije Azerbejdžana improvizirane u staccato maniri. Azizin koncert iskustvo je koje ostavlja bez daha i može se porediti samo sa vrhunskim akrobatom koji majstorski izvodi najteže okrete pred zapanjenom publikom.

Na sceni, Aziza je potpuno na svom terenu. Lakoća kojom komunicira sa publikom, uz glas koji gotovo da nije ovozemaljski, uz zadivljujuću interpretaciju, učinit će da pomislite kako ova prelijepa mlada žena dolazi sa drugog planeta.

Program kojim će se Aziza Mustafa Zadeh predstaviti publici na glavnoj sceni 11. Jazz Festa Sarajevo 2007. u 20.30 nazvan je “Opera Jazz". Repertoar pored njenih originalnih kompozicija, čine i kompozicije klasika Händela, Verdija, Puccinija, Ravela i Gershwina.