Kultura
1

Danas plesni spektakl "Anadolska vatra" u Zetri

FENA
Najveća svjetska plesna atrakcija, turska grupa "Anadolska vatra", koja reprezentuje najljepše orijentalne plesove, nastupit će po prvi put i u Sarajevu 24. februara u Zetri u okviru Festivala "Sarajevska zima".

Riječ je o najpoznatijoj plesnoj skupini, osnovanoj 1999. godine, koja je do sada nastupala već 900 puta u 39 zemalja svijeta. Gledalo ih je uživo oko sedam miliona ljudi, a kritičari ih nazivaju jednim od najvećih plesnih ansambala u svijetu. Sarajevski nastup bit će im 901. od osnivanja.

Osnivač skupine Mustafa Erdogan kazao je na današnjoj press konferenciji u Sarajevu kako cjelokupan ansambl broji 120 plesača, a na svjetske turneje idu u dvije grupe. Tako će u Sarajevu na sceni nastupiti 75 plesača.

"BiH i Sarajevo jesu dio inostranstva, ali osjećamo da smo ovdje došli na prostor blizak nama. Iako sam u Sarajevu prvi put, imam namjeru ovaj grad ponovo posjetiti", kazao je Erdoan.

Program koncerta, dodao je, sastoji se od stotine mozaika svih kultura koje su imale i imaju uticaj na Tursku. Osnovni koncept predstave jeste spajanje civilizacija, zasnovan na stotinama godina staroj anadolskoj mitologiji i kulturi.

Svaki plesač dnevno vježba po osam sati, a koriste se karakteristični plesni koraci iz sedam oblasti Turske. Autor svih plesnih koreografija je Erdogan.

On je prije tri godine objavio konkurs u potrazi za plesačima, kada je u skupinu i primljeno 90 mladih ljudi. Grupa okuplja i profesionalne plesače, ali većina njih su bili amateri. Prvi put su pred publikom nastupili 2001. godine, nakon dvogodišnje pripreme.

Grupa je i vlasnik nekoliko rekorda, a prijavili su se i za Ginisovu knjigu rekorda kao najbrži plesači u svijetu. Potvrdu rekorda očekuju iduće godine u novom izdanju Knjige.

U prodaji su ostale samo karte za predstavu po cijeni od 15 KM, a već su prodate sve ostale kategorije karata, ne samo u Sarajevu, već i u Zenici, Tuzli, Mostaru i drugim gradovima u BiH.

Članovi ansambla u BiH će doputovati sutra, a koncert je zakazan za 18.00 sati u Zetri.