Kultura
0

Danas na Sarajevskoj zimi umjetnici iz SCG, Francuske i Katara

FENA
Repertoar XXII internacionalnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima" za 16. mart donosi nekoliko zanimljivih kulturnih sadržaja i gostovanja.

U Bošnjačkom institutu u 18.00 sati biće održan koncert Smiljke Isaković (čembalo) iz Srbije i Crne Gore.

Smiljka Isaković, koju muzički kritičari nazivaju "Kraljicom čembala" i "Prvom damom čembala" rođena je u Beogradu. Magistrirala je dva instrumenta: klavir na FMU u Beogradu i Konzervatoriju "Čajkovski" u Moskvi te čembalo na Kraljevskom konzervatoriju u Madridu. Nastupala je širom Evrope, u SAD-u, Južnoj Americi, Kubi. Američki biografski institut (ABI) svrstao ju je u "5.000 ličnosti svijeta" kao "Prvu damu čembala".

Dobitnica je prestižne međunarodne Masarikove nagrade za umjetnost. Nominovana je za "Međunarodnog muzičara 2003." (V.Britanija), a priznanje je dobila jula 2003.

U Domu Vojske FBiH u 18.00 sati biće predstavljena izdanja Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža" iz Hrvatske.

Riječ je o naučnoj ustanovi sa zadaćom da prikuplja i obrađuje podatke te vrši istraživačku djelatnost sa svrhom oblikovanja i objavljivanja enciklopedija, rječnika, leksikona, atlasa i ostale stručne literature.

U izradi enciklopedijskih jedinica Zavod sarađuje s najistaknutijim stručnjacima iz svih područja nauke, tako da mreža saradnika obuhvata na stotine naučnika i stručnjaka hrvatske akademske zajednice. Znatan dio leksikografskih jedinica oblikuju zaposlenici Zavoda koji rade i kao autori i kao urednici.

Na obali Miljacke francuska umjetnica Mariane Cosserat predstavit će "Rozetu", audiovizuelnu instalaciju čija je inspiracija bila "Svjetlost".

Zemaljski muzej će u 13.30 sati ugostiti izložbu levhi, tradicionalne nošnje i predmeta iz Katara, dok će se u Galeriji 10m2 u 19.00 sati u okviru Videosalona predstaviti 60 do 70 umjetnika.