{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas na MESS-u: Koreografska virtuoznost Wima Vandekeybusa

F
1.10.2013. u 08:17
0
0
Danas na MESS-u: Koreografska virtuoznost Wima Vandekeybusa
0
Danas na MESS-u: Koreografska virtuoznost Wima Vandekeybusa
Wim Vandekeybus
Na programu 53. Internacionalnog teatarskog festivala MESS za danas su najavljene tri predstave, dvije radionice, master-class i promocija knjige.
Publika Festivala MESS će u Narodnom pozorištu Sarajevo imati priliku pogledati vrhunsku produkciju jednog od najboljih koreografa današnjice Wima Vandekeybusa "Booty Looting" ("Pljačka plijena").

Koreografsku predstavu "Pljačka plijena" čini grupa od šest glumaca, jedan muzičar i jedan fotograf. Muzika, pokret, riječ i fotografija su podjednako zastupljeni, a svaki od ovih medija dodaje konačnoj slici nešto novo, dok nešto drugo poništava.

Isti dan ovaj vrhunski umjetnik održat će i svoj master-class za plesače s iskustvom i prenijeti im dio svog umijeća.

Predstavom "Žuta crta" hrvatskog reditelja Ivice Buljana počinje najbolje od regionalne produkcije na ovogodišnjem MESS-u.

Predstava pokriva širok dijapazon tema i fenomena, uspostavljajući odnose između događaja, medijatizacije i perceptivne analize, te na različite načine propituje pitanje slobode, slobode odabira i mogućnosti.

Njegujući edukativni karakter Festivala, pored master-classa Wima Vandekeybusa, danas će početi i prva edukativna radionica za glumce, performere, plesače, scenografe i arhitekte koju će predvoditi Anna Magyari Beck.

Također, u saradnji s British Councilom počinje trodnevna "Behind the Scenes" radionica scenografije.

Članovi teatra "Pozitiv" iz Slovenije i pobjednici prvog internacionalnog festivala srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Juventafest, predstavom "Hrabri novi svijet" predstavit će se i publici 53. MESS-a.

Osam mladih umjetnika i koautor odabrali su minimalistički pristup i koriste svoja tijela kao scenski jezik i sredstvo izražavanja, a kroz predstavu žele objasniti svijet na način kako ga oni vide i osjećaju.

U okviru Festivala, bit će održana i promocija knjige "Sedam drama iz BiH" čiji su autori i autorice dramski pisci iz BiH.

U izboru i realizaciji knjige učestvovali su reditelj Dino Mustafić, teatrolog Muhamed Dželilović, a priređivač knjige je Liljana Mazova, makedonska pozorišna kritičarka i publiciskinja, saopćeno je iz Press službe MESS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: