Kultura
0

Danas komemoracija i sahrana Zorana Bečića

FENA
Umjesto pres-konferencije o premijeri predstave "Rodoljupci", direktor Narodnog pozorišta Gradimir Gojer s predstavnicima medija se susreo kako bi ih obavijestio o tragičnom gubitku-smrti glumca Zorana Bečića.

Bečić koji je u predstavi "Rodoljupci" trebao tumačiti ulogu Žutilova preminuo je prekjuče od posljedica srčanog udara.

Kako je rekao Gradomir Gojer još se ne zna kada će se smoći ljudske snage da se predstava "Rodoljupci" postavi na scenu. Danas u vrijeme kada je trebala biti proba ansambl predstave, kao i ostali članovi Narodnog pozorišta održali su minutu šutnje. Od velikana bh. glumišta oprostili su se minutom šutnje i novinari.

Lijes s tijelom Zorana Bečića biće donesen do Narodnog pozorišta danas u 10.00 sati i postavljen u foajeu pozorišta do početka komemorativne sjednice u 11.30 u Narodnom pozorištu. Sahrana Zorana Bečića održaće se na groblju Lav u 15.00 sati.

Zoran Bečić bio je direktor Drame Narodnog pozorišta Sarajevo, prvak Drame i jedan od najistaknutijih bh. pozorišnih, filmskih i televizijskih glumaca. Rođen je 1939. godine u Čačku. Diplomirao je na Akademiji za pozorište, radio, televiziju i film u Beogradu.

U bogatoj teatarskoj karijeri bio je član Narodnog pozorišta Sarajevo, Beogradskog dramskog pozorišta, Kamernog teatra 55 u Sarajevu i Dubrovačkog kazališta Marina Držića. Igrao je na svim bh. profesionalnim scenama, gostovao u ansamblima Narodnog pozorišta Tuzla, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica…

Tumačeći široki teatarski repertoar Zoran Bečić je ostvario čitav niz zapaženih uloga, među kojima se ističu one u predstavama Vjenčanje Vitolda Gombroviča, Bašeskija Jana Berana, Priče iz Bečke šume Edena fon Horvata, Omer-paša Latas Duška Anđića, Partija remija Li Koburna, Legenda o Ali-paši Čolakovića, Soba Irfana Horozovića, Svila Alesandra Barika, Ubistvo u noćnom vlaku Mirka Kovača, Roman o Londonu Miloša Crnjanskog, Na božijem putu i Majka Muradbegovića, Hrvatski Faust Slobodana Šnajdera, Tvrđava Meše Selimovića, Hanka Isaka Samokovlije, Djelidba Skendera Kulenovića, Idiot F.M.Dostojevskog, Mrtve duše N.V.Gogolja, Katarina, posljednja večera Ibrahima Kajana, Zid Sartra, Pješice, Mrožeka, Tartif Molijera, Lutkino bespuće Safeta Plakala, Kraljevo Miroslava Krleže…

U bogatom opusu Zorana Bečića izdvajaju se i televizijska ostvarenja, među kojima mu je ono u "Vizi za budućnost" donijelo naklonost najšire televizijske publike.

Televizijski i radijski opus Bečićevih uloga, zamaman je, a njegov doprinos govorenju lirike na radijskim valovima je nenadmašan u našim okvirima.