Velika zainteresovanost
0

Danas gala premijera filma "U zemlji krvi i meda" Angeline Jolie

FENA
Foto: Berlinale.de
Foto: Berlinale.de
Film "U zemlji krvi i meda", scenaristički i rediteljski prvjenac Angeline Jolie, zabilježit će u utorak, 14. februara, gala premijeru pred sarajevskom publikom u Olimpijskoj dvorani Zetra.

Premijeri bi, kako je najavljeno, trebala prisustvovati i Angelina Jolie u pratnji svoje porodice te glumačka ekipa predvođena Zanom Marjanović, Vanesom Glođo, Goranom Kostićem i Radom Šerbedžijom, kao i Erminom Bravom, Borisom Lerom, Jasnom Ornelom Bery, Erminom Sijamijom i Brankom Đurićem.

Film je prethodno u decembru prošle godine prikazan na posebnoj sedmodnevnoj projekciji u multiplexu Cinema Cityju, iako je njegova zvanična premijera zakazana za sutra u Zetri.

U središtu ovog ostvarenja je ljubavna priča između Ajle i Danijela koja počinje u BiH prije rata, ali se prekida ratnim godinama. Njih dvoje se igrom sudbine sreću u logoru u kojem je Danijel srpski vojnik, a Ajla zatočenica.

Jolie je fokus filma stavila na emocije koje se prepliću kroz tri temeljna odnosa – muslimanske djevojke Ajle i srpskog vojnika Danijela, Ajle i njene sestre Lejle te Danijela i njegovog oca Nebojše.

Uprkos kontroverzama koje je ovo ostvarenje izazvalo u bh. javnosti i prije nego što je prikazano, rediteljica se u ovom ostvarenju ne "svrstava" ni na jednu zaraćenu stranu, prvenstveno se fokusirajući na žene i strahote koje su u logorima i mimo njega preživjele, ali i težinu rata koju je osjetio svaki pojedinac bez obzira na kojoj se "strani" rata u BiH našao.

Jolie također snažan akcent stavlja na nezainteresiranost međunarodne zajednice, koja nije učinila ništa da zaustavi rat u BiH.

Američki gledatelji u New Yorku i Los Angelesu film su u kinodistribuciji mogli pogledati od 23. decembra prošle godine, dok će se u kinima širom Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije početi prikazivati od 16. februara.