Kultura
15

Danas dodjela Nobelove nagrade za književnost: Ima li Bob Dylan šanse

Klix.ba
Bob Dylan
Bob Dylan
Jedna od najprestižnjih nagrada u svijetu, Nobelova nagrada za književnost, danas će biti dodijeljena, odnosno danas će biti poznato ime ovogodišnjeg laureata.

Na kladionicama i općenito u književnoj javnosti najviše se tipuje na japanskog pisca nadrealizma Harukija Murakamija.

Ime dobitnika ove prestižne nagrade za književnost bit će objavljeno danas u podne. To će biti ukupno 106. nagrada za književnost koju dodjeljuje Kraljevska švedska akademija.

Bez obzira na to što se Akademija vrlo često odluči za manje poznata imena, to ništa ne mora značiti, pa je vrlo teško predvidjeti ko bi ove godine mogao dobiti nagradu.

Ovogodišnji favorit Haruki Murakami
Ovogodišnji favorit Haruki Murakami

Među onima koji bi mogli dobiti nagradu ove godine su: Američki pisac Philip Roth, već pomenuti Haruki Murakami, sirijski pjesnik Adonis, koji je već višegodišnji kandidat za nagradu, Amerikanac Thomas Pynchon, kanadske spisateljice Margaret Atwood i Alice Munro, španski pisac i prevodilac Javier Marias. Tu su još i izraelski pisac fikcije i novinar David Grossman, zatim Robert Allen Zimmerman, svijetu poznatiji kao Bob Dylan. To je ujedno i najpoznatije ime široj svjetskoj publici. Radi se naravno o 72-godišnjem muzičaru, koji je bio izuzetno utjecajna figura u pop kulturi i kontrakulturi šezdesetih godina prošlog stoljeća. Bio je favorit za osvajanje nagrade 2011. godine. Cijenjen je zbog svoji poetskih tekstova koji su imali politički, društveni, filozofski i književni utjecaj. Njegov 35. studijski album "Tempest" objavljen je 2012. godine.

Tu je još i kenijski autor Ngugi wa Thiong'o. Nobelova nagrada je izuzetno prestižna i zato svijet s nestrpljenjem očekuje dodjelu, naročito u kategoriji književnosti.