Kultura
0

Dan sjećanja na Nedžada Ibrišimovića

FENA
Nedžad Ibrišimović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nedžad Ibrišimović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U okviru Drugog ramazanskog festivala knjige, sinoć je u Sarajevu održan Dan sjećanja na Nedžada Ibrišimovića u organizaciji "Izdavačke kuće Connectum" i "Legološkog udruženja u BiH".

Na centralnoj bini bili su izloženi Ibrišimovićevevi radovi.

Posjetioci su mogli vidjeti unikatnu skulpturu "Žena" iz 1987. godine, kao i slike Ibrišimovićevih skulptura koje je radio fotograf Almin Zrno, a koje su reproducirane na specijalnom platnu.

Posjetioci su na razglasu mogli čuti snimke Nedžada Ibrišimovića kako čita vlastita djela te intervjue koje je davao medijima.

Među posjetiocima su bile i mnoge poznate ličnosti iz raznih društvenih sfera, poštovaoci lika i djela Nedžada Ibrišimovića.

Muzičar Dino Merlin se prisjetio nekih lijepih uspomena i rekao da je Nedžad Ibrišimović "bio čovjek svjetskog formata, koji je mogao živjeti bilo gdje na svijetu i biti priznat i poznat zahvaljujući svom talentu i širini gledanja i promišljanja".

Oganizator postavke iz Legološkog udruženja, sin Nedžada Ibrimovića, Zlatan Ibrišimović, ocijenio je da ovo tek početak i neka vrsta uvoda u buduće aktivnosti koje ovo udruženje namjerava pokrenuti.

Najavio je da će ovo udruženje prirediti promociju Nedžadove knjige "Ruhani i šejtani inspiracija" koja ovih dana treba da izađe iz štampe, a riječ je o, kako je kazao, izuzetno zanimljivom štivu koje na jednom mjestu sabire intervjue, članke i eseje, koji datiraju iz perioda 1990. do 2004. godine.