Interesantna monodrama
57

Dan nezavisnosti BiH u Tuzli obilježit će 40. igranje "Bosanske kraljice"

L. K.
Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u nedjelju, 1. marta 2020. godine, s početkom u 19:30 sati na sceni Teatra Kabare Tuzla biće upriličena 40. izvedba predstave "Bosanska kraljica".

Autorica predstave je Marica Petrović, te je ovaj pozorišni komad nastao u produkciji Teatra Kabare Tuzla, Matice hrvatske Tuzla i ADU Tuzla. OvU monodramu je režirao Vlado Kerošević, a ulogu Katarine Kotromanić Kosače ostvaruje tuzlanska glumica Ivana Milosavljević.

Život posljednje bosanske kraljice majke, Katarine Kotromanić Kosače, bio je prožet s jedne strane kraljevskim dostojanstvom, a s druge vječnom patnjom uslijed trajnog gubitka djece i doživotnoga prognaničkog života, te je time postao univerzalnim bosanskohercegovačkim simbolom.

Ona je svoje beznađe pretvorila u aktivizam dajući otpor skrivanjem, nagonom za preživljavanjem, traženjem izlaza za svoju zemlju po štetu same sebe i nagonom majke koja brine za svoju djecu na način da nikad ne odustane za potragom i vjerom u njih da će se ponovo susresti.

Oživljavajući njen život, buđenjem iz legende, svjedoci smo njene snage, vjere, mudrosti, hrabrosti, boli I ljubavi prema Bosni. Njen životni put je bio popločan mnogim preprekama ali ona nikad nije zaboravila svoje porijeklo i do kraja svog života se borila za očuvanje kraljevstva i bosanskog naroda. U današnjem dobu nam je više nego potrebna takva jaka ruka koja bi nas vodila i pokazala nam istinski put, put na kojem smo svi jednaki po zemlji na kojoj smo rođeni.

Rezervacije ulaznica po cijeni od 7 KM možete uraditi na Facebook stranici Teatra kabare Tuzla i preuzeti ih na dan izvođenja predstave od 16 sati najkasnije 30 minuta pred početak predstave.