{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dan ljudskih prava 18. augusta na SFF-u

12.8.2014. u 17:51
3
1
Dan ljudskih prava 18. augusta na SFF-u
3
 
U saradnji s Ambasadom Švicarske u BiH i Saveznim ministarstvom vanjskih poslova Švicarske, već šestu godinu zaredom Sarajevo Film Festival će biti domaćin Dana ljudskih prava.
U okviru obilježavanja Dana ljudskih prava, koje će biti upriličeno u ponedjeljak, 18. augusta 2014. godine, Sarajevo Film Festival će organizirati poseban program u sklopu kojeg će u kinu Multiplex Cinema City biti održane projekcije dva filma te panel-diskusija.

Filmovi koji će biti predstavljeni na ovaj poseban dan su "Povratak u Homs", reditelja Talala Derkija, te film "Lovci na zločine", u režiji Juana Josea Lozana i Nicolasa Wadimoffa, koji se prikazuje u saradnji s Međunarodnim filmskim festivalom i Forumom o ljudskim pravima iz Ženeve. Oba se filma na specifičan i aktuelan način bave pitanjima ljudskih prava.

Tema ovogodišnjeg panela Dana ljudskih prava je "Put bez povratka?”, a moderatorica panela bit će politologinja Sabina Ćudić. Među učesnicima panela bit će predstavnici Ambasade Švicarske u BiH, Vijeća Europe te glumac Gael Garcia Bernal, počasni gost Sarajevo Film Festivala.

Sarajevo Film Festival i kroz svoj Takmičarski program – dokumentarni film prikazuje filmove inspirirane različitim aspektima ljudskih prava, a obilježavanjem ovog značajnog dana se nastoji dodatno skrenuti pažnja na važnost filma kao bitnog i moćnog medija u promociji ljudskih prava. Filmovi i teme koji se svake godine biraju za obilježavanje Dana ljudskih prava pružaju učesnicima panel-diskusija, publici i medijima priliku da razgovaraju o akutnim problemima pojedinaca ili zajednica u današnjem svijetu.

Na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada Sarajevo Film Festivala bit će uručena i Nagrada za ljudska prava koja se dodjeljuje filmu iz Takmičarskog programa – dokumentarni film koji na najbolj način obrađuje tematiku ljudskih prava. Nagradu u iznosu od 3000 eura osigurava Savezno ministarstvo vanjskih poslova Švicarske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: