Kulturna razmjena
3

Dan Indije u Mostaru: Daleka zemlja, a ipak slična Bosni i Hercegovini

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Mostarsko sveučilište u saradnji s Ambasadom Republike Indije organiziralo je u Mostaru i Širokom Brijegu "Dan Indije".

Osim prezentacije kulture i tradicije ove daleke zemlje, amabasador Rahul Chhabra održao je predavanje o temi "Odnosi Indije i Bosne i Hercegovine u globalnom svijetu". Sva dešavanja korespondiraju i s obilježavanjem sedamdesete godišnjice nezavisnosti Indije.

Abasador Chhabra kazao je kako "Dan Indije" obuhvata raznolik program pun indijske kulture, muzike, plesa te razgovora o indijskoj umjetnosti.

"Želja nam je da Indiju predstavimo u ovom području svijeta, da prezentiramo razvoj naše kulture i umjetnosti, ali ćemo razgovarati i o ekonomiji, razvoju i drugim temama. Govorimo o tome da, kako se svijet mijenja, tako i Indija ide ukorak s vremenom. Bosna i Hercegovina je važan dio Evrope, multireligijska i multikulturalna zemlja, kao i Indija. I mi u Indiji imamo različite narode, jezike, kulture, a ipak smo zajedno na jedan demokratski način", istakao je amabasador Indije Rahul Chhabra.

Otvaranju "Dana Indije" u Mostaru prisustvovao je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić te kazao kako je ovo već postala tradicionalna manifestacija.

"Indija je jedna velika zemlja u Aziji koja ima prijateljske veze s državama na Balkanu, a mi želimo njihovu kulturu predstaviti našim sugrađanima u Mostaru. Upoznavanje je važna strana svih dobrih odnosa, a poštujući jedni druge možemo graditi bolje odnose. Drago mi je da se saradnja proširuje i na obrazovanje, a vjerujem da će se u narednim godinama pojaviti i druge institucije te se nadam da će sve slijediti i saradnja na ekonomskom polju", kazao je Bešlić.

Sanja Bijakšić, prorektorica za međunarodnu saradnju Sveučilišta u Mostaru, istakla je kako je ova manifestacija posebna čast za Mostar jer je baš ovaj grad odabran kao mjesto obilježavanja godišnjice nezavisnosti Indije.

"Predstavljaju nam svoju kulturu i pokušavaju približiti odnose koji vladaju u Indiji, jednoj izuzetno složenoj zemlji. U isto vrijeme cilj našeg Sveučilišta je veća otvorenost i internacionalizacija", kazala je Bijakšić.