U kategoriji Daily Life Stories
0

Damiru Šagolju prestižna nagrada World Press Photo

Sarajevo-x.com
Damir Šagolj
Damir Šagolj
Fotografija sjevernokorejskog lidera Kima il-Sunga na zgradi u Pyongayangu, koju je snimio bh. fotograf Damir Šagolj, proglašena je najboljom u kategoriji Daily Life Stories, godišnje nagrade za najbolju svjetsku fotografiju u novinarstvu World Press Photo.

Fotografija, koju je Šagolj snimio u oktobru prošle godine, odnijela je prvu nagradu u kategoriji Daily Life Stories (najbolja individualna fotografija iz svakodnevnog života).

Inače, Šagolj je kao dugogodišnji fotoreporter Reutersa pokrio sve velike događaje na Balkanu, Srednjem istoku i Americi, a rođeni Sarajlija je trenutno glavni fotograf prestižne svjetske agencije na Tajlandu.

Novinske priče i reportaže je objavljivao u mnogim novinama i magazinima: Time, Newsweek, Paris Match, Life, Der Stern, Der Spiegel, The New York Times, The Washington Post. Kao fotoreporter je pokrivao najznačajnije vijesti i događaje sa svjetskih ratišta.

Nagrada World Press Photo za fotografiju godine pripala je Špancu Samuelu Arandi za snimak tokom protesta protiv jemenskog predsjednika Saleha. Pobjednička fotografija prikazuje pokrivenu ženu koja u naručju drži ranjenog muškarca, a snimljena je 15. oktobra u bolnici koja se nalazila unutar džamije Sanaa.

Prema ocjeni stručnog žirija fotograf je uspio uhvatiti više aspekata "arapskog proljeća" koje je prošle godine zahvatilo Bliski Istok. Aranda je fotografiju snimio za The New York Times, a kao nagradu će dobiti 10.000 eura.

Ovo je 55. godina otkako World Press Photo dodjeljuje nagradu za najbolju svjetsku fotografiju u novinarstvu. U konkurenciji su bile 101.254 fotografije, a na konkursu je učestvovalo 5.247 fotografa iz 124 zemlje.

Pobjedničke fotografije možete pogledati ovdje.