Kultura
0

Damiru Avdiću uručena nagrada Fondacije "Farah Tahribegović"

FENA
Farah Tahribegović
Farah Tahribegović
Fondacija "Farah Tahribegović" osnovana je prošle godine da bi se sačuvalo sjećanje na ovu izuzetnu mladu ženu, te da bi se promovirali neki novi mladi ljudi.

Prijatelji Farah Tahribegović (1973-2006) osnivači Fondacije odlučili su da svake godine 6. aprila na dan kada je Farah rođena dodijele nagradu "za doprinos razvoju izdavačke djelatnosti, književnosti, bibliotekarstva i opće kulture".

Prva dobitnica nagrade bila je mlada književnica Lamija Begagić. Ovo godine nagrada Fondacije "Farah Tahribegović" odlukom književnika Faruka Šehića pripala je underground muzičaru i književniku iz Tuzle Damiru Avdiću.

U ime Fondacije na svečanosti dodjele nagrade, upriličene u nedjelju u Multumedijalnom centru MAK, goste, prijatelje, poštovaoce Farah Tahribegović pozdravila je Vesna Andre-Zaimović.

Ona je rekla da svi koji su poznavali Farah imaju svoja intimna sjećanja na nju, na ono što je radila, na razgovore s njom. Kada je riječ o Fondaciji, u njoj se ta sjećanja čuvaju tako što dobivaju institucionalan oblik.

Andre Zaimović istaknula je da svojim radom Farah Tahribegović zaslužuje svoje mjesto u kulturnom životu BiH.

Ciljevi Fondacije tako su i podsticanje madih, kreativnih a neafirmiranih umjetnika koji će dati svoj doprinos prepoznavanu kulturnog miljea BiH.

Damir Avdić, poznat i kao Graha, Diplomac ili Bosanski psiho (1964.) andergraund je muzičar i umjetnik iz Tuzle. Dugi niz godina je svirao u bendu Rupa u zidu, a sada nastupa samostalno (električna gitara i glas).

Godine 2004. je izdao album "…od trnja i žaoka" za etiketu "Slušaj najglasnije!" iz Zagreba s 12 pjesama od kojih su neke: Brate, Diplomac, Lucifer, Abdulah... Iako pjesme, prema mišljenju mnogih, zvuče oporo i teško, Damir sam kaže da su ljubavne. Na omotu CD-a je prekrižena slika Če Gevare.

"Ovo je album za odrasle. Ne mislim na godine, naravno. Već na one koji su svjesni da je Che Guevara danas samo brand kao Diesel, Puma, Hilfiger. Barikade danas kroji Armani. Zato su svi na njima", kazao je Damir.

A u martu ove godine za slovensko tržište izdao je album "Mrtvi si mrtvi". Ovaj CD trebao bi uskoro da se pojavi i na bh. tržištu.

Avdić je još i autor romana "Na krvi ćuprija", koji je tematski povezan s muzičkim izdanjem i bavi se "urbanim frustracijama" prosječnog bh. mladića.

Nagradu ovogodišnjem dobitniku uručila je prošlogodišnja dobitnica Lamija Begagić. Ona je u toku prošle godine, i uz podršku Fondacije, objavila knjigu priča "Godišnjica mature".

Begagić je za Damira Avdića rekla da je on umjetnik koji radi u pozadini, ali radi dobre stvari.

Damir Avdić rekao je da mu nikad nije palo na pamet da će neko nagraditi ono što radi: "Polaskan sam što sam nagradu dobio od prijatelja ove mlade žene, koju nažalost nisam poznavao. Kao što sam zadovoljan što nikoga od njih nisam prije poznavao, kada su mi dodjelili nagradu."

O dobitniku nagrade "Farah Taribegović" za iduću odlučivat će Tim Clancy.