18. Sarajevo Film Festival
2

Damir Šagolj u žiriju Takmičarskog programa za dokumentarni film

Klix.ba
Damir Šagolj
Damir Šagolj
Dokumentarni program Sarajevo Film Festivala je jedan od najpopularnijih. Tokom svih devet festivalskih dana kinodvorane su popunjene do posljednjeg mjesta, a vjerna publika učestvuje u raspravama s akterima i rediteljima ostvarenja nakon projekcija.

U selekciji Takmičarskog programa dokumentarnog filma publika će pogledati 22 intrigantna filma, koja će se boriti za zvaničnu nagradu Srce Sarajeva.

A o dobitnicima će odlučivati žiri u sastavu Thomas Imbach, reditelj i producent iz Švicarske, zatim Audrius Stonys, reditelj i producent iz Litvanije, te proslavljeni bh. fotoreporter Damir Šagolj.

Imbach je vlasnik producentske kuće Bachim Films, a sa rediteljicom i producenticom Andreom Štakom osnovao je Okofilm. Dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i inozemstvu.

Stonys u svojoj filmografiji ima 19 filmova. Njegova ostvarenja nagrađena su brojnim priznanjima širom svijeta.

Šagolj je kao dugogodišnji fotoreporter Reutersa pokrio sve velike događaje na Balkanu, Srednjem Istoku i u Americi, a rođeni Sarajlija je trenutno glavni fotograf prestižne svjetske agencije na Tajlandu.

Novinske priče i reportaže je objavljivao u mnogim novinama i magazinima: Time, Newsweek, Paris Match, Life, Der Stern, Der Spiegel, The New York Times, The Washington Post. Kao fotoreporter je pokrivao najznačajnije vijesti i događaje sa svjetskih ratišta.

Pored Srca Sarajeva u okviru Takmičarskog programa za dokumentarni film dodjeljuju se još dvije specijalne nagrade: EDN Talent Grant te nagrada za film koji se bavi pitanjima ljudskih prava.