Kultura
0

Damir Imamović Trio u "Abraševiću" snima živi album

FENA
Damir Imamović Trio (DI3) od 8. do 10. studenog u Omladinskom kulturnom centru "Abrašević" u Mostaru održat će tri koncerta.

DI3, koji djeluje u sastavu Damir Imamović (gitara i vokal), Edvin Hadžić (kontrabas) i Vanja Radoja (violina), do sada je objavio jedan studijski album "Damir Imamović Trio svira standarde", a snimci s predstojećih mostarskih koncerata činit će novi album "Damir Imamović Trio – Abrašević Live".

Ovaj band izvodi tzv. fusion sevdah, odnosno sevdah otvoren utjecajima drugih vrsta muzike. Po riječima Damir Imamović, DI3 njeguje muziku otvorenu improvizaciji koja je karakteristična za izvorni sevdah.

"Razmišljao sam o snimanju albuma u živo i na pamet su mi padale razne lokacije poput kula, tvrđava, hamama, tekija i raznih mjesta što iz orijentalne, što iz srednjovjekovne prošlosti BiH. Onda sam se zapitao zašto to raditi na takvim mjestima, kad ono što nas trojica radimo i u što duboko vjerujemo je to da je sevdah muzika budućnosti", kazao je Imamović na konferenciji za novinare.

Dodao kako je "Abrašević", također, predstavlja budućnost, te da se radi o kultnom mjestu, a upravo se "živi albumi snimaju na kultnim mjestima".

Urednik medija centra OKC-a "Abrašević" Husein Oručević istaknuo je da će "Abrašević" pokušati oživjeti klupsku muzičku scenu u BiH, te da je snimanje albuma "Damir Imamović Trio – Abrašević Live" svojevrsni pilot projekt.

Koncerti u četvrtak i petak počet će u 20, a u subotu u 19 sati. U pretprodaji ulaznice za koncert koštaju pet, a na dan koncerta sedam maraka.