Kultura
0

Damir Avdić dobitnik stipendije Fondacije "Farah Tahribegović"

FENA
Fondacija "Farah Tahribegović" osnovana je prošle godine da bi se sačuvalo sjećanje na ovu izuzetnu mladu ženu, te da bi se promovirali neki novi mladi ljudi.

Prijatelji Farah Tahribegović, osnivači Fondacije, odlučili su da svake godine 6. aprila na dan kada je Farah rođena dodijele nagradu "za doprinos razvoju izdavačke djelatnosti, književnosti, bibliotekarstva i opće kulture".

Prva dobitnica nagrade bila je mlada književnica Lamija Begagić.

Ovo godine 6. aprila nagrada Fondacije "Farah Tahribegović" odlukom književnika Faruka Šehića pripada underground muzičaru i književniku iz Tuzle Damiru Avdiću.

Damir Avdić, poznat i kao Graha, Diplomac ili Bosanski psiho, (1964.) je andergraund muzičar i umjetnik iz Tuzle. Dugi niz godina je svirao u bendu Rupa u zidu, a sada nastupa samostalno (električna gitara i glas).

Godine 2004. je izdao album "…od trnja i žaoka" za etiketu "Slušaj najglasnije!" iz Zagreba s 12 pjesama od kojih su neke: Brate, Diplomac, Lucifer, Abdulah... Iako pjesme, prema mišljenju mnogih, zvuče oporo i teško, Damir sam kaže da su ljubavne. Na omotu CD-a je prekrižena slika Če Gevare, a Damir o tome govori: "Ovo je album za odrasle. Ne mislim na godine, naravno. Već na one koji su svjesni da je Che Guevara danas samo brand kao Diesel, Puma, Hilfiger. Barikade danas kroji Armani. Zato su svi na njima".

Avdić je još i autor romana „Na krvi đuprija“, koji je tematski povezan s muzičkim izdanjem, i bavi se "urbanim frustracijama" prosječnog bh. mladića.

"Ovaj subverzirni prorok naših dana ne poznaje tabu teme, tako da će njegova poezija i muzika, pod uvjetom, da dođe do širokih narodnih masa, sigurno imati iscjeliteljsku i iskupiteljsku ulogu, kakvu prava poezija i treba da ima. Avdić zagovara anarhističku viziju života, ali samo ako se ona ostvaruje u pojedinačnom čovjeku, čime ljudska sloboda može biti potvrđena u najvećoj mogućoj mjeri ,a to je najhumanija tačka do koje umjetnički izraz može da dobaci", navodi se između ostalog u obrazloženju Faruka Šehića.

Dodjela nagrade Fondacije "Farah Tahribegović" kako je odlučeno na današnjem sastanku Upravnog odbora održat će se 6. aprila u prostoru Multimedijalnog centra Mak u 11.45 sati.

Nagradu će uručiti prošlogodišnja dobitnica Lamija Begagić. A ovom prilikom bit će predstavljen i selektor za iduću godinu. A o dobitniku nagrade "Farah Taribegović" za iduću odlučivat će Tim Clancy.

Prilozi za Fondaciju "Farah Tahribegović" mogu se uplaćivati na račun: 555-005-81186203-16 Nova Banka Filijala Sarajevo Svrha uplate: Za Fondaciju "Farah Tahribegović".