Enver Imamović
0

Daleki korijeni bh. državnosti

FENA
Profesor na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Enver Imamović danas je u Rektoratu održao predavanje "Kraljevska loza BiH" želeći da videoprojekcijom fakata o bosanskoj vladarskoj dinastiji Kotromanić te drugih dokumenata ukaže na nepobitnu historijsku činjenicu o dalekim korijenima državnosti Bosne i Hercegovine.

Kotromanići su vladali srednjovjekovnom državom Bosnom od X do sredine XV stoljeća, a još 968. godine se spominje jedan bosanski ban nepoznatog imena kao prvi vladalac države. Njegova titula (ban) tada je imala rang cara ili kralja. Od ovog vladara do Kulina bana je period od dvijestotine godina, što zajedno s drugim činjenicama potpuno demantuje sve one koji prešućuju ili negiraju korijene državnosti naše zemlje, jedna je od Imamovićevih poruka.

Pričom o dinastiji Kotromanić orođenoj s mnogim evropskim dvorovima i detaljima iz pojedinačnih sudbina njenih članova pa i o tragičnom skončavanju kraljice Katarine u Rimu, ovaj istraživač želi ukazati prvenstveno na autentično bosansko porijeklo te kraljevske loze iz središnjeg područja zemlje bogatog metalima kao resursima na kojima je počivalo veliko bogatstvo.

O nekadašnjem bogatstvu zemlje Bosne najbolje ilustruje jedna rečenica iz čuvene Povelje Kulina bana kojom se ovaj vladar odriče carinskih prihoda. Odricanje bilo koje države od carina može govoriti samo o tome koliko je (bila) bogata, zaključuje profesor Imamović.

Njegova je želja da što više Bosanaca i Hercegovaca spozna na osnovu čega se može pouzdano tvrditi da je njihova zemlja već odavno imala svoju državnost i da to niko ne može osporavati.

Prikazom mape rodoslovnog stabla Kotromanića na kojoj su umjetnici koje je angažirao prikazali i tadašnji državni grb s ljiljanima te prijestolni grad Bobovac, profesor Imamović naglašava da je svaki od prikazanih likova preslikan s autentičnih izvora - novčića, sačuvanih reljefa ili pak portreta kao što je portret kraljice Katarine koji je u Rimu izradio čuveni slikar Belini.