Umjetnici BiH u čast domovini
116

"Da je drug Tito živ, došao bi na revijalnu izložbu ULU BiH"

Klix.ba
(Foto: A. Panjeta/Klix.ba) (Foto: A. P./Klix.ba)
((Foto: Almir Panjeta/Klix.ba))
U Gradskoj galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu u petak navečer otvorena je jubilarna, 65. Revijalna izložba Udruženja likovnih umjetnika BiH kojom bh. umjetnici tradicionalno obilježavaju 25. novembar, Dan državnosti.

Na izložbi je predstavljeno 170 radova članova ULUBiH-a, ali osnivača i preminulih članova Udruženja. Na otvaranju izložbe nastupile su članice i članovi Udruženja umjetnika "Bellarte", a nakon pozdravnog govora predsjendika ULUBiH Admira Mujkića izložbu je otvorila nekadašnja sekretarka Udruženja Vera Brigić. O izložbi je na otvaranju govorio i kulturni hroničar Dževdet Tuzlić.

"Da je drug Tito živ, došao bi na otvorenje jubilarne izložbe uz Dan državnosti BiH. Došao bi se nadahnuti snagom likovne metafore na slici 'Autoportret sa spomenicom' Ismeta Mujezinovića, koja saobražava vrijeme AVNOJ-evskih revolucionarnih nazora i antifašističkih ideala, sa današnjim vremenom ogrezlim u nacionalizmu i razmiricama. Došao bi vidjeti zašto prošlost nije udarila temelje bolje budućnosti", kazao je na otvaranju Tuzlić.