Philadelphia
0

Čuveni Simfonijski orkestar pred bankrotom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Svjetski poznati Simfonijski orkestar Philadelphije proglasit će bankrot, što će biti prvi slučaj kraha jednog istaknutog ansambla u Sjedinjenim Američkim Državama u sadašnjoj ekonomskoj krizi.

Udruženje Orkestra Philadelphia, osnovano prije 111 godina, potvrdilo je da je odbor direktora glasao za podnošenje zahtjeva za zaštitu od bankrotstva u Federalnom stečajnom sudu u Philadelphiji.

Orkestar se, uprkos tome, i dalje bori za opstanak i planira da u najskorijem periodu pokuša da pribavi 214 miliona dolara novih finansija, prenosi AFP.

"Nemamo dovoljno novca, u deficitu smo i moramo da potražimo investicije koje bi nam pomogle da se izliječimo", izjavio je predsjednik odbora Richard Worley, koji ipak vjeruje da će plan za spasavanje biti uspješan.

U SAD je veći broj institucija u oblasti kulture i umetnosti, uključujući muzeje i operske kuće, od početka recesije suočen s finansijskim teškoćama, ali nijedna prestižna, kao što je Orkestar Piladelphije, nije do sada dospjela na ivicu bankrota.

Orkestar Philadelphije, osnovan 1900. godine, smatra se jednim od vodećih svjetskih simfonijskih orkestara koji je imao istaknuta izvođenja, velike svjetske turneje i najprodavanije ploče. Orkestar svrstavaju rame uz rame s orkestrima Bostona, Chicaga i New Yorka u SAD i malog broja drugih velikih ansambala u svijetu. Veliki pad broja posjetilaca koncerata i vrtoglavi rast troškova doveli su, međutim, tog velikog izvođača u nezavidnu finansijsku situaciju.

Podaci, objavljeni na internet stranici orkestra, pokazuju da su njegovi prihodi pali s 53,1 milion dolara, na 29,4 miliona u periodu 2008. do 2009. godine, za koji su na raspolaganju najnoviji podaci.

Istovremeno su izdaci na penzije članova orkestra narasli s 9,8 miliona dolara, na 18,9 miliona dolara.