{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čuveni libanski umjetnik Rabih Abou-Khalil na 11. Jazz Festu

S
7.10.2007. u 09:00
0
0
Čuveni libanski umjetnik Rabih Abou-Khalil na 11. Jazz Festu
0
Čuveni libanski umjetnik Rabih Abou-Khalil na 11. Jazz Festu
Rođen i odrastao u kosmopolitskom Bejrutu tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Rabih Abou-Khalil je sa četiri godine počeo svirati oud, instrument koji je u arapskom svijetu popularan jednako kao klavir na zapadu. Iako počinje studirati oud na bejrutskom konzervatoriju, zbog rata u Libanu seli u Minhen gdje započinje studij flaute.
Znanja stečena na akademiji mu pomažu da na nov način pristupi arapskoj tradicionalnoj muzici kao i da uspješno kombinuje dvije različite muzičke tradicije. Dok se arapski muzičari trude da svojim muziciranjem oponašaju ljudski glas, Abou-Khalil otkriva nove mogućnosti ovog instrumenta. Poznavaoci tehnike koju je usavršio na oudu čak je preporučuju jazz gitaristima. S druge strane, način na koji Abou-Khalil izvodi balade budi uspomene na ranu arapsku kulturu, a pritom ne zvuči nimalo tradicionalno.

Ovaj avangardni kompozitor i instrumentalista uduvijek je ispred svog vremena. Njegova muzika spoj je tradicionalne arapske muzike i jazza, a Guardian ga je ocijenio “etno muzičarom koji je svirao world music prije nego je ovaj naziv utemeljen”.

Po prvi put u Sarajevu, ovaj će se umjetnik predstaviti sa svojom grupom koju čine italijanski i francuski muzičari, 3. novembra na glavnoj sceni BKC-a u okviru programa 11. Jazz Festa Sarajevo 2007.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: