Kultura
5

Cum grano salis: Pet romana u utrci za renomiranu književnu nagradu

Piše: A. K.
Naslovi romana koji su ušli u uži izbor za nagradu "Meša Selimović" na 16. Međunarodnim književnim susretima Cum grano salis objelodanjeni su danas u Tuzli.

Riječ je o djelima "Anđeo atentata" Svetislava Basare, "Gdje si ti ovih godina" Hadžema Hajdarevića, "Područje bez signala" Roberta Perišića, "Doba mjedi" Slobodana Šnajdera i "Islednik" Dragana Velikića.

Nakon što su regionalni selektori - Faruk Šehić za Bosnu i Hercegovinu, Jagna Pogačnik za Hrvatsku, Srđan Srdić za Srbiju i Andrej Nikolaidis za Crnu Goru - izdvojili ukupno 17 naslova iz prošlogodišnje izdavačke produkcije, žiri u sastavu: Mile Stojić, Filip David, Emir Imamović, Milan Rakovac i Ivica Đikić imao je zadatak odabrati pet naslova koji ulaze u uži izbor za dodjeljivanje renomirane književne nagrade.

Pred pomenutim članovima žirija je i donošenje odluke u čijim će rukama završiti nagrada Meša Selimović za najbolji roman objavljen u 2015. godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, a ime dobitnika će javnosti biti poznato 3. septembra ove godine.

"Imamo zaista tešku odluku. Većina djela je napisana velikim književnim standardom. To su imena koja predstavljaju, vjerovatno, vrhunce produkcije koja nastaje u regiji. Mnogi drugi koji nisu ušli u uži izbor zasigurno bi mogli biti konkurenti, ali rad svakog žirija je takav da traži neki konsenzus i mi smo to postigli odabirom pet autora", kazao je predsjednik žirija Mile Stojić, naglasivši da se nagrada "Meša Selimović" od potpune anonimnosti profilirala u jednu od najznačajnijih književnih nagrada u regiji.

Podsjetimo, prošlogodišnja književna nagrada "Meša Selimović" završila je u rukama književnika Filipa Davida za roman "Kuća sjećanja i zaborava" koji je napisan u 2014. godini.

Nagrada za najbolji roman nosi ime jednog od najvećih romansijera s ovih prostora, književnika Meše Selimovića, prije svega zbog opredjeljenja Grada Tuzle da među svoje prioritete uvrsti valorizaciju kulturnog i historijskog naslijeđa grada.

Ovogodišnji književni susreti Cum grano salis bit će održani od 1. do 3. septembra, a pored dodjele prestižne nagrade za najbolji roman objavljen u prošloj godini, bit će organizovane izložbe, promocije knjiga, okrugli stolovi, koncerti i druge aktivnosti.

Kao i svih prethodnih, i ove godine u Tuzli će se okupiti najpoznatiji književnici, slavisti, profesori književnosti, kritičari, izdavači i ljubitelji knjige.