Kultura
0

Čudesni zvuk Stradivarijevih violina i dalje je misterija

SRNA
U Cremoni, na sjeveru Italije, Antonio Stradivari je u 17. i 18. vijeku napravio hiljadu gudačkih instrumenta - da li je riječ o laku, pečurki ili strukturi drveta nije poznato, ali se čuveni zvuk izučava se vijekovima.

Stradivari je za života napravio hiljadu gudačkih instrumenata - njegove violine izučavaju vijekovima, ali ni do danas nije razjašnjeno šta utiče na njihov zvuk.

Njemačka fondacija iznajmljuje te violine mladim talentima. Savršen zvuk Stradivarija od dva miliona eura isplatio se vlasnici Baibi Skride. Zvijezda sa violinom već je godinama vezana za plemenitu violinu - koju joj je pozajmila jedna fondacija.

"To je Stradivari iz 1725. godine. Riječ je, naravno, o posebnoj violini i ako znate da svirate onda je pravi san to raditi na ovom instrumentu, jer imate mogućnost da radite sve što želite. Ova violina izvodi sve što želiš i pokušava da ti uzvrati na najbolji način", objašnjava Skride.
	
Njemačka virtuozna violinistkinja Anne-Sophie Mutter posjeduje čak dva skupocjena gudačka instrumenta. Ona kaže da je riječ o " beskrajnoj ljubavnoj priči". 

Veliki broj vrsnih violinista i mladih talenata - kao što su Janine Jansen ili David Garrett - sa  Stradivarijevim instrumentima ,  inspirisani jedinstvenim zvukom, osvojili su velike svjetske scene.

Tragom mita o Stradivariju krenuo je i fotograf iz Kelna Jan Rohrman: on namjerava da fotografiše i dokumentuje svih 600 sačuvanih instrumenata i to u originalnoj veličini. Pri tome, 148 rijetkih instrumenata Antonija Stradivarija  već su prikazani u raznim zbirkama.
"Na početku sam se plašio da dodirnem instrument, da ga fotografišem. Kako da se ponašam, kako da ga pravilno držim, u međuvremenu sam se navikao, jednostavno upoznate materiju. Ali, strahopoštovanje je ostalo", kaže Rohrman.

Tu tajnu Antonio Stradivari odnio je u grob. Ali, mit i dalje živi.

Matthias Lingenfelder, muzičar u kvartetu "Aurin" iz Kelna, svira na Stradivariju iz 1722. godine. Jan Rohrman je slikao instrument. Violina je pripadala prijatelju njemačkog kompozitora Johannesa Brahmsa.

"Tu nešto postoji, neka magija, nešto. Ne može se zaista objasniti  zbog čega Stradivarijevi instrumenti zvuče mnogo bolje od drugih. Taj zvuk stalno pokušavaju da kopiraju", kaže Lingenfelder. Ipak, savršeni Stradivari zvuk do danas je ostao nedostižan.

Originalni Stradivari instrumet košta do šest miliona eura - napominje "Deutsche Welle".  

Samo još mali broj se nalazi u trezorima vlasnika. Njemački Fond muzičkih instrumenata  iznajmio je tri Stradivarija, a četvrta violina je na popravci. Onaj ko želi da iznajmi skupocjeni instrument mora da pobijedi na takmičenju. Instrument smije da zadrži do tridesete godine i svake dvije godine mora da polaže audiciju.
"Muzičari instrument dobijaju direktno na takmičenju, na takmičarskoj večeri.  Kada dobije violinu mora da se izbori sa instrumentom. To traje dugo. Veliki broj muzičara dođe nakon dva mjeseca i kažu da nisu uspjeli da se izbore i da ne mogu da sviraju na instrumentu. Stradivari instrument ne olakšava muzičarima sviranje. Samo jako dobar muzičar uspijeva da izvuče ono što se u Stradivariju skriva", kaže Irene Schulte-Hillen, predstavnica Fonda muzičkih instrumenata.

Agata Sumcevska iz Poljske  2007. osvojila je na takmičenju violinu iz 1680 godine, koja potiče iz porodičnog nasljedstva. Mlada violinistkinja se nada velikoj karijeri. Muzičke zvijezde Julia Fisher i Baibi Skride su violine dobile preko njemačkog fonda za muzičke instrumente i osvojile velike svjetske scene.

"Skoro svi veliki violinisti na svijetu nekad su svirali na Stradivariju. To je naravno bio i moj san i već četiri godine od kada sviram ovu violinu vidim i sama da bolje sviram", kaže mlada violinistkinja.

Svakog dana ta muzičarka otkriva nove mogućnosti sviranja svog instrumenta. Na taj način sa Agatom Sumcevskom mit o Stradivariju i dalje živi.