Kultura
6

Crvenim tepihom 20. SFF-a prošetala ekipa grčkog filma "A blast"

L. Č.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na večerašnjem crvenom tepihu na glavnom trgu Sarajevo Film Festivala ispred Narodnog pozorišta prošetala je ekipa grčkog filma "A blast" predvođena rediteljem Syllasom Tzoumerkasom.

Sarajevo je posjetila i producentica filma Maria Drandaki, te glumica Aggeliki Papoulia, koja je već jednom podijelila nagradu Srce Sarajeva za najbolju žensku ulogu.

Syllas Tzoumerkas je rođen 1978. godine u Solunu. Studirao je teatarsku i filmsku režiju i glumu u Atini, Utrechtu i New Yorku. Režirao je kratke filmove The Devouring Eyes i Rain. Njegov prvi dugometražni igrani film Homeland svjetsku je premijeru doživio 2010. godine u programu International Critics' Week Filmskog festivala u Veneciji. Homeland je 2011. osvojio pet nagrada Grčke filmske akademije (uključujući Nagradu za najbolje režiran debitantski film i Nagradu za najbolje režiran debitantski film Međunarodnog filmskog festivala u Atini. Filmom A Blast Tzoumerkas je nagrađen koprodukcijskom nagradom Euroimages na koprodukcijskom marketu Cinelink Sarajevo Film Festivala 2012. godine.

Film je nastao u Homemade Films, unafilm, PRPL, Bastide Films produkciji, a glumačku postavu čine: Angeliki Papoulia, Vassilis Doganis, Maria Filini, Themis Bazaka, Yorgos Biniaris

Projekcija ovog filma počela je u 22:30, a ekipa filma će nakon njegovog prikazivanja ponovo pozdraviti publiku na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta.

SFF