Izložba u Sarajevu
0

Crteži na staklu slovenske umjetnice Petre Varl

Sarajevo-x.com
U sarajevskoj galeriji Novi Hram u četvrtak 15. oktobra sa početkom u 20 sati bit će otvorena izložba "Crteži" slovenske umjetnice Petre Varl.

Petra Varl bavi se crtanjem, grafikom, slikarstvom, ilustracijom i postavljanjem prostornih instalacija (u galerijama, u javnim i privatnim prostorima). Svoje je radove izlagala na više od stotinu samostalnih i skupnih izložbi, među ostalim i na Biennalu u Sao Paolu. Živi u Ljubljani, a od 2000. godine zaposlena je na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Mariboru, gdje na Odsjeku za likovnu umjetnost predaje crtanje i grafiku.

Na izložbi u galeriji Novi Hram Petra Varl će predstaviti seriju crteža nacrtanih olovkom na staklu / autoportreta odnosno portreta njezinih bližnjih i seriju crteža napravljenih tušem na papiru, koji nastaju u posljednje vrijeme. Poseban je naglasak na samom potezu kista, a istovremeno se umjetnica vraća natrag priči koja je bila bitna u njezinim radovima sve od njezinih ranih stvaralačkih početaka.

Sa crtežima, u kojim prevladavaju jednostavni motivi iz svakodnevnog života, izgrađuje svoj lični, a istovremeno svima domaći univerzum: ženske uloge, svakodnevni odnosi u relaciji muškarac – žena, roditelji – djeca, klišeji – rušenje klišeja, relacije staro – novo. Iz sitnih djelića sastavi i razvije usporednu životnu priču u kojoj se svatko može prepoznati, i nije važno u kakvoj se ulozi taj nalazi.