|

Crtani likovi inspiracija za modernu umjetnost

Crtani likovi inspiracija za modernu umjetnost
0
F
FENA
3.12.2008. u 10:34
0
komentara
0

dijeljenja
Crtani likovi inspiracija za modernu umjetnost Foto: AP
Umjetnik Mark Leckey dobitnik je ovogodišnje Turnerove nagrade koja se 26. godinu zaredom dodjeljuje umjetnicima mlađima od 50 godina za doprinos modernoj umjetnosti.
Londonski umjetnik Mark Leckey žiri je osvojio videoinstalacijama na temu kultnih animiranih ostvarenja u kojima se pojavljuju Homer Simpson, mačak Felix i Garfield.

Leckeyu je uručeno priznanje i nagrada u iznosu od 25 hiljada funti, koje namjerava utrošiti na snimanje televizijske serije.

Preostale finalistice: škotska umjetnica Cathy Wilkes, redateljica iz Bangladeša Runa Islam i poljska umjetnica Goška Macuga osvojile su utješne nagrade u iznosu od pet hiljada funti.

U 26 godina otkako se dodjeljuje Turnerova nagrada svake godine iznova oživljava polemike o vrednovanju moderne umjetnosti, no unatoč kritikama nije uzdrman njen status prestižnog priznanja.

Jedan od najpoznatijih dobitnika je sveprisutni umjetnik Damien Hirst, koji je Turnerom okrunjen 1995. godine za svoje životinje u formaldehidu.

Jednakom se tretmanu okoline nada i ovogodišnji prvak moderne umjetnosti Leckey, koji izjavljuje da "bar neko vrijeme neće morati brinuti o prodaji svojih djela", prenosi Reuters.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.