U kinu Meeting point
0

Crossing the bridge - the sound of Istanbul

Sarajevo-x.com
Fondacija Kriterion, 30. novembra, u Kinu Meeting point, sa početkom u 23 sata, prikazuje film "Crossing the Bridge: The sound of Istanbul" (2005.) u režiji višestruko nagrađivanog Fatih Akina. Ulaznice po cijeni od 3 KM mogu se kupiti na blagajni Kina, pred početak projekcije.

"Crossing the Bridge: The sound of Istanbul" (Prelazeći most: Zvuk Istanbula) je dokumentarno-muzički film mladog tursko-njemačkog režisera Fatiha Akina, inače autora igranih filmova Glavom kroz zid i Na rubu raja.

Film predstavlja portret žive, istanbulske muzičke scene svih spektara. To je savršen filmski miks dobre muzike i egzotike svakodnevnog života velikog grada na dva kontinenta. Muzika u filmu predstavlja posebnu draž za gledaoca, jer je riječ o 18 numera iz današnjeg Istanbula, koje opisuju svu draž tog jedinstvenog grada.

O ovom filmu se mnogo govorilo, a Fondacija Kriterion po prvi put u Sarajevu na velikom platnu nudi ovu filmsku poslasticu za sve ljubitelje dobrog filma i zvuka.

Neke od protagonista filma (Baba Zula, Alexander Hacke, Mercan Dede) sarajevska publika je imala priliku vidjeti na ovogodisnjem Sarajevo Jazz festivalu, a samog autora filma i njegovo ostvarenje Na rubu raja ste imali priliku vidjeti na 13. Sarajevo Film Festivalu.