Kultura
0

Crnogorski dokumentarac "Lud za tobom" pred publikom 19. SFF-a

FENA
U okviru takmičarskog programa - dokumentarni film 19. Sarajevo film festivala danas je u Multiplex Cinema Cityju prikazan crnogorski film "Lud za tobom" reditelja Danila Marunovića, koji govori o nekoliko štićenika ustanove za brigu o osobama s mentalnim teškoćama "Komanski dvor" u Podgorici.

Kako je danas obraćajući se publici kazao Marunović film je sniman dvije godine i zapravo govori o ljubavnoj priči u toj instituciji koja je ekstremno zatvorena institucija, a za njega je najdraži i najčudniji projekat koji je ikada radio.

Naime, radeći na jednom drugom projektu koji se tiče zaštite ljudskih prava osoba koje žive u zatvorenim institucijama reditelj je otišao u "Komanski most" i kada je upoznao živopisne štićenike te institucije shvatio je da mora napraviti dokumentarac o njima, a sve u filmu je autentično.

Protagonisti filma su na neki način koautori jer su sami odlučivali šta će biti u filmu, dok ekipa, na početku snimanja, čak nije ni znala da li će biti materijala za film. Ipak ostalo je i mnogo neiskorištenog snimljenog materijala.

Dozvolu za snimanje je, kaže reditelj Marunović, bilo komplicirano dobiti jer se o njima brine niz drugih institucija i prvobitno su mislili da je došao tražiti neke afere, kakvih je bilo devedesetih u toj ustanovi, ali nakon što su uvidjeli koliko je posvećen štićenicima i koliko je jako prijateljstvo uspostavljeno među ekipom i štićenicima sve je bilo lakše.

Publika je srdačnim aplauzom pozdravila film koji na istinski dirljiv način opisuje veze među ljudima u toj ustanovi, njihovu posvećenost jednih prema drugima u vrijeme kada je, kako je direktor fotografije Vladimir Vučinić danas kazao, u "normalnom" svijetu to sve teže vidjeti.

U instituciji "Komanski most" trenutno boravi 125 štićenika i oni nemaju nikakvog dodira sa svijetom izvan institucije iako imaju neka zaduženja u ustanovi.

Kroz različite situacije - komične, šokantne i tužne - junaci ovog filma otkrivaju svoje svjetove koji su paralelni s našim, tzv. normalnim. Tema je, prvenstveno, bazirana na dramatičnoj ljubavnoj priči Ismeta i Vladane, nekadašnjih ljubavnika koji su još uvijek u tajnoj vezi, uprkos tome što su, u međuvremenu, pronašli nove partnere.

SFF