Aranea Josipa Mijića
23

Crne kocke i paukova mreža: Noćna instalacija koja poziva na propitivanje predstavljena u Tuzli

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Galerija "Kristijan Kreković" u Tuzli večeras je ugostila umjetničku instalaciju Aranea akademskog slikara Josipa Mijića. U okviru ove izuzetno specifične postavke travnički autor se predstavio s zbirkom skulptura u obliku kocke u crnoj boji, a na koje su aplicirane paukove mreže.

"Indirektno, cijela izložba propituje odnos čovjeka prema prirodi i čovjeka prema čovjeku. Na ovaj način, minijaturnim kockama postavljenim na pod prikazujem narušene spomenute odnose", pojasnio je Mijić.

Instalacija u ovom obliku specifična je po tome što je 55 kocki različitih oblika potrebno promatrati u noćnim uslovima.

"Radovi postavljeni na pod iziskuju posebno osvjetljenje, odnosno veliku količinu mraka s malim akcentima svjetlosti", dodao je autor, inače doktor umjetnosti.

Profesor na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku Marko Šošić kaže da je autor posebnom tehnologijom primjenjenom na crnim kockama uspio sačuvati paukovu nit koja je neponovljiva.

"U vremenu 21. stoljeća teško je govoriti koliko je nešto uistinu originalno ili referirano na nešto već postojeće, ali ova postavka je specifična jer se događa danas, ovdje, sada i nikada više, u kontekstu ljudi, vremena i prostora koji je jedinstven sam po sebi", naveo je Šošić.

Večerašnjim predstavljanjem instalacije zvanično je počela nova umjetnička sezona u galeriji Kristijan Kreković, koja djeluje u okviru Franjevačkog samostana Svetih apostola Petra i Pavla u Tuzli.

"Čast nam je da možemo ugostiti našeg prijatelja Josipa Mijića koji je bio jedan od prvih umjetnika koji je izlagao u obnovljenoj galeriji Kristijan Kreković. On pokazuje jednu posebnu vrstu umjetnosti, a koja sve nas stavlja u razmišljanje", rekao je Nikola Čiča, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak, glavna podružnica Tuzla koja je i organizirala ovu postavku.

Araneu u tuzlanskom izdanju ljubitelji umjetnosti mogu pogledati narednih 15 dana, a predstavljanje instalacije predviđeno je i za Umjetničku galeriju Bosne i Hercegovine u Sarajevu.