Emir Hadžihafizbegović
0

'Crnci' među 20 najboljih hrvatskih filmova

FENA
Hrvatski film "Crnci", koji potpisuje rediteljski dvojac Goran Dević i Zvonimir Jurić, predstavljen je danas na pres-projekciji u Narodnom pozorištu kao sedmo ostvarenje u okviru takmičarskog programa za igrani film 15. Sarajevo Film Festivala.

Film donosi psihološku priču smještenu u ratno vrijeme 90-ih godina, prateći individualna unutrašnja preživljavanja šest vojnika hrvatskog odreda "Crnci". Svaki od njih u akciju kreće s vlastitim nemirima, često nevezanim za ratna dešavanja. Raspletom događaja u konačnici jedan drugom postaju neprijatelji.

Komentirajući rad na režiji udvoje, Goran Dević i Zvonimir Jurić na današnjoj su konferenciji za medije istaknuli sve pozitivne strane takvog rada u smislu konstantnog dijaloga i razrade priče filma, pa i neslaganja koja uvijek završe pozitivnim ishodom.

"Kada radiš sam na filmu, često dvojiš i razmišljaš o određenim segmentima filma, a u ovom slučaju ta dvojba se materijalizira u konkretnoj osobi nasuprot tebe. Tu se rađa dijalog, ali i sukobi koji uvijek završe pozitivno po film", kazao je Jurić.

Dević je mišljenja da nije moguće napraviti kvalitetan scenarij ako on ne dolazi iz vlastitog socijalnog miljea. Ipak, priča o "Crncima" nije dio nekog konretnog događaja iz stvarnosti.

Ističući da su priču stvarali dvije do tri godine, reditelji su naglasili da su u njenoj realizaciji na filmsko platno bili pod snažnim utjecajem rumunskog filmskog stila, s dugim kadrovima bez njihovog cijepanja.

Glumac Emir Hadžihafizbegović naglasio je da se i za ovu ulogu, kao i za sve ostale, pripremao "na svoj način", istražujući biografiju lika kojeg glumi te odgovarajući na niz pitanja koja bi njegov karakter u potpunosti osvijetlila.

"Pripadam kategoriji glumaca koji uloge ne dijele na male i velike, već na dobre i loše. U ovom su se ostvarenju glumačke vibre u potpunosti podudarile i mislim da je ovaj film još jednom potvrdio da hrvatsko glumište ima velike i sjajne glumce", kazao je on.

Navodeći da bježi od igranja stereotipa i simbola, izrazio je duboko uvjerenje da će ovo ostvarenje ući u antologiju 20 najboljih hrvatskih filmova.

Glumac Nikša Butijer istaknuo je da je jedino njegov lik u filmu pomalo oprečan, jer za razliku od ostalih vojnika, koji imaju određenu pretpriču, njegov lik je u svojevrsnom bestežinskom stanju. Pohvalio je i sjajan rad s rediteljem te iznimnu susretljivost kolega.

Film "Crnci" je na zvaničnom programu večeras u Narodnom pozorištu u 22.30 sati.